Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szabadnapot kaphatnak a szülők, ha a járvány miatt nem vihetik iskolába gyermeküket

Szabadnapot kaphatnak a szülők, ha a járvány miatt nem vihetik iskolába gyermeküket Románia

Első házként elfogadta hétfőn a szenátus a 2020/147-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amelynek értelmében szabadnapokat kaphatnak a szülők, amennyiben a koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a fizikai jelenléttel történő oktatást az az iskola vagy óvoda, ahova gyermekük jár.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet azokra is érvényes, akiknek súlyos fogyatékkal élő felnőtt vagy kiskorú van a gondjaikra bízva, ha a koronavírus-járvány következtében felfüggesztik az ápolt intézményes gondozását.

A szabadnapokra egy munkanapra eső bére 75 százalékának megfelelő összeget kap a szülő, de ez nem haladhatja meg a költségvetés megalapozásához használt bruttó átlagbér 75%-át.

A jogszabály előírja, hogy a veszélyhelyzet alatt és után, a tanév végéig a 12 év alatti gyerekek szülei – fogyatékkal élők esetében 26 év a korhatár – fizetett szabadnapra jogosultak, hogy felügyeljék gyermeküket, amennyiben szünetel a fizikai jelenléttel történő oktatás.

Szabadnapra jogosultak azok a személyek is, akik gondozásában fogyatékkal élő gyermek vagy felnőtt van, amennyiben a koronavírus-járvány miatt szünetel az intézményes gondozás.

A szenátus első törvényhozó fórumként szavazott ez ügyben, a döntő szavazás a képviselőházban zajlik majd.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük