Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szabadabb erdőjárást ígérnek

Costel Alexe környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter megértést tanúsít azok iránt, akik a természetjárással szembeni tilalmakra panaszkodnak.

Hirdetés
Hirdetés

“Nem tartom helyénvalónak azt, hogy az embereket kitiltsák az erdőkből. A románoknak sok évszázada különleges kapcsolatuk van az erdővel. Mi azt tervezzük, megváltoztatjuk a törvényeket, feloldjuk a tiltásokat. Az új erdőtörvény módosító javaslatai közé beiktattunk olyan előírásokat is, amelyek lehetővé tennék, hogy az állami erdőkben, erdős területeken ösvényeket jelölhessenek ki gyalogosoknak, futóknak, kerékpározóknak. A törvény azt is tartalmazná, hogy miként lehet az ilyen útvonalaknak jóváhagyást szerezni a hatóságoknál”, mondotta a miniszter, és kihangsúlyozta, a gyaloglás, futóedzés, kerékpározás céljával csakis úgy lehetne kiépíteni az utakat, ösvényeket, ha a munkálatok nem járnának erdőirtással, és az útépítéshez csak környezetkímélő természetes anyagokat használnának.

A miniszter rámutatott, az engedményekre törekvő tervezetük jogilag csak az állami erdőkre, erdős területekre vonatkozik, a magánerdők tulajdonosaival esetleg egyeztetni tudnak (nem lehet a területeiken való szabad átjárást államilag általánosan szabályozni, noha sok olyan helyzet adódik, ahol a két vagy több állami erdő közötti magánterületen a hagyományos utakat nem szabad lezárni, felszámolni). A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvezmények alkalmazása csak úgy működhet majd, ha a természetjárók, kirándulók nem élnek vissza a törvénnyel, és nem tesznek károkat az erdőkben.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük