Felhívás!

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány az ukrajnai menekültek támogatásáról

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány az ukrajnai menekültek támogatásáról Románia

Sürgősségi rendeletet fogadott vasárnapi ülésén a kormány az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárok és hontalan személyek támogatásáról.

Lucian Bode belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: a jogszabály azokra az Ukrajnából érkező személyekre vonatkozik, akik nem kérnek menedékjogot a román államtól, a menedékkérők jogállásáról ugyanis külön törvény rendelkezik.

A rendelet szerint az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárokat és hontalan személyeket ideiglenesen felállított táborokban, illetve a megyei vészhelyzeti bizottságok által kijelölt szálláshelyeken helyezik el a hatóságok. A menekültek teljes ellátásban (élelem, ruházat, higiéniai termékek) részesülnek, beleértve az orvosi kezelést is.

A jogszabály szerint az ellátásáukhoz szükséges termékek és szolgáltatások beszerzése sürgősségi közbeszerzési eljárással történik, a menekülttáborok működtetését pedig az egészségügyi minisztérium és a katasztrófavédelem költségvetéséből biztosítják.

A belügyminiszter elmondta, hogy a megyei vészhelyzeti bizottságok által kijelölt szálláshelyekre költhető maximális összegeket és a sürgősségi rendelet alkalmazásának további részleteit egy későbbi kormányhatározatban rögzítik.

Módosított a kormány a menedékkérőknek járó összegeken

A román államtól menedékjogot kérő személyek napi 20 lej értékű élelmiszeradagra, a nyári szezonban 135 lejes, a téli szezonban 200 lejes ruhapénzre jogosultak, ezen kívül napi 12 lejes támogatást kapnak személyes költségekre, például tisztálkodási cikkekre – közölte vasárnap este Lucian Bode.

A belügyminiszter a romániai menedékjogot szabályozó 2006/122-es törvény módosított alkalmazási szabályait ismertette, amelyekről határozatot fogadott el a kormány.

Lucian Bode elmondta, hogy a határozatban rögzített összegeket az Életminőség-kutató Intézet, illetve az Országos Statisztikai Intézet aktualizált adatai alapján állapították meg.

Eddig 318 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában

Vasárnap 16 órakor 28.197 ukrán állampolgár tartózkodott Románia területén, közülük eddig 318-an kérték elhelyezésüket a bevándorlási hivatal befogadó központjainak valamelyikébe – tájékoztatott belügyminiszter.

Lucian Bode a kormányülés utáni sajtónyilatkozatában elmondta: az Ukrajna elleni orosz katonai támadás elindításától vasárnap 16 óráig összesen 56.371 ukrán állampolgár érkezett Romániába, 28.174-en pedig elhagyták az országot. A menedékjogot kérő 318 ukrajnait a galaci, a radóci (Rădăuţi) és a nagysomkúti befogadó központba helyezték el.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a Suceava megyei Sireten felállított mobil menekülttáborban jelenleg 180 ukrán állampolgár tartózkodik.

Lucian Bode beszámolt arról is, hogy átszervezték a kilenc román-ukrán határátkelőt: melegített sátrakat állítottak fel, és pufferzónákat, várakozóhelyeket, valamint élelmiszer- és vízellátó pontokat hoztak létre az Ukrajnából érkezők számára. “Szeretnénk, ha ukrán oldalon is szervezettebben zajlana az útlevél-ellenőrzés, de ez sajnos nem így történik” – jegyezte meg a miniszter.

Tájékoztató anyagokat fognak osztani a határátkelőknél, többek közt ukrán nyelven

Tájékoztató anyagokat fognak kapni a háborús zónából érkező emberek, többek közt ukrán nyelven is – jelentette be vasárnap este Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Cărbunaru közölte, a tájékoztató anyagokat a határátkelőkön, a határmenti megyékben, de az ország belsejében is terjeszteni fogják, mindenhol, ahol ukrán állampolgárok tartózkodnak. A tájékoztatáshoz ugyanakkor egy QR-kód leolvasásával is hozzá lehet jutni.

Az országba érkező személyeket eligazító dokumentum ukrán, angol és román nyelven is elérhető lesz. Többek közt arról tájékoztatja az érintetteket, hogy milyen védelemben részesülnek Romániában, mit kell tenniük a menekültjog megszerzése érdekében, milyen orvosi ellátásokra jogosultak, mi szükséges a munkavállalási engedély megszerzéséhez – mondta a kormányszóvivő.

Románia jelenleg 400 ezer szálláshelyet tud biztosítani menekülteknek

Románia jelenleg 400 ezer szálláshelyet tud biztosítani menekültek számára, az Ukrajnából érkezők közül azonban egyelőre kevesen folyamodnak menedékjogért a hatóságokhoz – nyilatkozta vasárnap Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője ellátogatott a Tulcea megyei Isacceára, ahova komppal érkeznek Ukrajnából a háború elől menekülők. Az újságíróknak elmondta, az illetékes hatóságok adatbázisa szerint országszerte több mint 400 ezer szálláshelyet tartanak számon menekültek számára, beleértve a szállodákban, különféle otthonokban, sporttermekben stb. kialakítható szálláshelyeket is. Nagyobb igény esetén ennél is több helyet tudnak biztosítani, egyelőre azonban az Ukrajnából érkezők közül kevesen folyamodnak menedékjogért, a legtöbben továbbmennek más országba, rokonoknál szállnak meg, vagy maguk gondoskodnak a lakhatásukról – magyarázta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.