Felhívás!

Sürgősségi kormányrendelettel oldják meg a Zsil-völgyi bányászok helyzetét

Sürgősségi kormányrendelettel oldják meg a Zsil-völgyi bányászok helyzetét Románia

A kormányülésen első olvasatban bemutatták azt a sürgősségi rendeletet, amely megoldja a Zsilymacesdparoseny (Paroşeni) és Hobicaurikány (Uricani) szénbányáiban tiltakozó bányászok helyzetét, jelentette be szerdán Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

“A kormányülésen bemutattak első olvasatban egy sürgősségi rendeletet a Zsilymacesdparoseny és Hobicaurikány szénbányáiban tiltakozó bányászok helyzetének megoldásáról” – mondta Dancă a kormányülés után.

A jogszabály szabályozza az elbocsátandó bányászokat megillető kompenzációs kifizetéseket: 2020-ban 350 személy részesülne ezekben, 2021-ben 362, mutatott rá a kancellária vezetője.

Dancă szerint a jövő évi költségvetést körülbelül 15 millió lejjel terhelik meg a kompenzációs kifizetések. Hozzátette, a tervezetet a gazdasági, energiaügyi és az üzleti környezetért felelős minisztérium dolgozta ki.

A zsilymacesdparosenyi és hobicaurikányi bányákban 2017-ben kezdődött meg a bezárási eljárás. 2018-ban és 2019-ben a széntelepek biztonságba helyezését és a víz elvezetését célzó munkálatok folytak.

2020-tól le kell állítani a fő ventilátorállomást, és le kell zárni a tárnák és földfelszín közötti összeköttetéseket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.