Felhívás!

FRISSÍTVE: Spontán sztrájkba kezdett a bukaresti közszállítási vállalat szakszervezete

FRISSÍTVE: Spontán sztrájkba kezdett a bukaresti közszállítási vállalat szakszervezete Románia

Spontán beszüntette a munkát csütörtök reggel a bukaresti közszállítási vállalat (STB SA) dolgozóinak egy része a szakszervezet felszólítására. A vállalat vezetősége közölte, hogy a sztrájk illegális, és a munkát beszüntető emberek nem kapnak fizetést a le nem dolgozott időszakra. FRISSÍTÉS: Megbénult Bukarestben a felszíni tömegközlekedés. FRISSÍTÉS 2: A törvényszék felfüggesztette a sztrájkot

A fővárosi közszállítási vállalat több járműve a járműtelepeken és a buszpályaudvarokon vesztegel – közölte az intézmény vezetősége, amely bírósághoz fordul a munkabeszüntetés illegális voltának megállapítására és a kár megtérítésére.

A STB a bukaresti lakosság elnézését kérte a kialakult helyzetért, és a Bukarest-Ilfov megyei kistérségi közszállítási egyesület (TBPI) segítségét kéri a járatok biztosítása érdekében.

A bukaresti közszállítási vállalat (STB) szakszervezeti tagjai szerdán tüntettek az intézmény székháza előtt, a vezérigazgató lemondását követelve. A szakszervezet elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a STB idei költségvetése kisebb összeget irányoz elő fizetésekre, mint tavaly.

FRISSÍTÉS: Megbénult Bukarestben a felszíni tömegközlekedés

Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán munkabeszüntetése.

Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül. A különálló vállalat által üzemeltetett metró állomásain hatalmas torlódás alakult ki, és a megnövekedett autóforgalom miatt a belváros egyetlen összefüggő forgalmi dugóvá változott, a fuvarmegosztó cégek pedig több mint kétszeresére emelték tarifáikat.

Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere politikai manipulációnak minősítette az akciót, és bejelentette: azzal a kéréssel fordult a törvényszékhez, hogy minősítse illegálisnak a sztrájkot, és rendelje el a munka felvételét.

A főpolgármester szerint már csak a világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt sem törvényes a szakszervezet akciója, amely nem tartotta be a munkakonfliktus kötelező lépéseit, és azzal is törvényt sértett, hogy a munkabeszüntetés idejére nem biztosította a kiemelt fontosságú szolgáltatás legalább 30 százalékának üzemeltetését. A főpolgármester úgy értékelte: a járművezetők sajnálatos módon felültek Vasile Petrariu, a főváros szociáldemokrata önkormányzati képviselője, az STB szakszervezeti vezetője “uszításának”.

Petrariu azt állítja: nem a szakszervezet által meghirdetett sztrájkról van szó, hanem a STB 11 ezer alkalmazottja elégelte meg, hogy a vállalat vezetése nem foglalta bele az idei költségvetési igényébe az alkalmazottak – inflációkövető, legalább tíz százalékos – béremelési igényét, és nem tett semmit a munkakörülmények javítása érdekében. A szakszervezeti vezető szerint csak a STB vezérigazgatójának leváltása és egy új kollektív munkaszerződés kidolgozása oldhatja meg a konfliktust.

FRISSÍTÉS 2: A törvényszék felfüggesztette a sztrájkot

Csütörtök délután 16 órakor a bukaresti törvényszék a főpolgármester keresetének helyt adva a sztrájk felfüggesztéséről döntött és elrendelte a munka azonnali felvételét. A határozat nem jogerős, de végrehajtó erejű.

A bukaresti felszíni tömegközlekedés mindazonáltal három óra elteltével sem indult újra, a bukaresti média beszámolója szerint a járművezetők kitartanak követeléseik mellett, és nem hajlandók felvenni a munkát. Az STB vezérigazgatója közölte: büntetőeljárást kezdeményez a felelősök ellen a törvényszéki döntés semmibe vétele miatt.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.