Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sikerült egy második román állampolgárt is kimenekíteni Afganisztánból

Sikerült egy második román állampolgárt is kimenekíteni Afganisztánból Románia

A Kabulban rekedt román állampolgárok közül sikerült még egyet (a másodikat) kimenekíteni Afganisztánból a csütörtökről péntekre virradó éjszaka a román légierő által küldött katonai repülőgépen – tájékoztat a külügyminisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A tárca közleménye szerint a román állampolgár az egyik NATO-ügynökség alkalmazottja, és a kabuli repülőtéren volt a gép érkezésekor. Vele együtt egy bolgár, egy brit és egy amerikai állampolgárt is kimenekítettek a román gépen.

A román légierő katonai gépe az éjszaka folyamán landolt a kabuli repülőtéren. Akárcsak az első alkalommal, a gép fedélzetén a katonai személyzeten kívül a román diplomáciai testület néhány alkalmazottja is jelen volt. Miután utasait felvette, a gép felszállt, és biztonságosan megérkezett Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba. A román állampolgár egyelőre Iszlámábádban marad, majd Romániába hozzák egy későbbi időpontban.

A román intézményközi válságstáb állandó kapcsolatban áll a Kabul különböző pontjain tartózkodó román állampolgárokkal és folytatja a közbenjárást a repülőtérre való eljuttatásuk érdekében – közölte még a külügy, hozzátéve, hogy a katonai gép továbbra is Iszlámábádban állomásozik, és készen áll visszatérni Kabulba, amint a kimenekítésre váró polgárok eljutnak a kabuli nemzetközi repülőtérre.

Az afgán fővárosban továbbra is ingatag a közbiztonság, a repülőtérre való eljutást a számos ellenőrzőpont és a nemzetközi repülőtérre eljutni kívánok nagy száma is nehezíti – áll még a külügy tájékoztatásában.

Az intézményközi válságstáb ugyanakkor indítványozta a Romániában tanuló afgán egyetemisták, illetve azoknak az afgán állampolgároknak az azonosítását, akik az évek során segítették az afganisztáni román missziók munkáját. Amennyiben sikerül felvenni velük a kapcsolatot, és eljutnak a kabuli nemzetközi repülőtérre, őket is evakuálják a román légierő gépén – derül még ki a tájékoztatásból.

FRISSÍTÉS: További 14 román állampolgár érkezett meg a kabuli repülőtérre

Tizennégy román állampolgár érkezett meg biztonságban péntek reggel a kabuli repülőtérre, és várják, hogy utánuk menjen az Iszlámábádban állomásozó román katonai repülőgép – tájékoztatott pénteken a külügyminisztérium.

A tárca szerint a 14 román állampolgár egy biztonsági cég alkalmazottja, és péntek reggelig egy katonai bázison tartózkodtak, ahonnan a román hatóságok a nemzetközi partnerek és a munkáltató vállalat támogatásával a hét eleje óta tett „rendkívül összetett” intézkedések nyomán vitték át őket a repülőtérre.

Bogdan Aurescu külügyminiszter elmondta, a kabuli repülőtérre péntek reggel megérkezett 14 román állampolgáron kívül egyetlen román állampolgár van még Afganisztán területén, aki konzuli segítséget kért a hazajutáshoz.

„Örvendek, hogy a válságstáb erőfeszítései nyomán sikerült ma (péntek – szerk. megj.) eljuttatni a repülőtérre a 14 román állampolgárt, akik már a hét eleje óta a repülőtértől mintegy 6 kilométerre fekvő katonai bázison voltak. (…) A 14 személyen kívül egyetlen olyan román állampolgár van még Kabulban, aki konzuli segítséget kért a hazajutáshoz, de még nem sikerült eljutnia a repülőtérre. Ő az ENSZ-nek dolgozik, és az ENSZ támogatásával próbál meg eljutni a repülőtérre” – mondta Aurescu a Digi 24-nek nyilatkozva.

A külügyminiszter szerint a Kabulban tartózkodó többi román állampolgár nem kért konzuli segítséget a hazajutáshoz, de a külügy folyamatosan kapcsolatban áll velük is.

Hozzátette, az emberek nehezen tudnak eljutni a repülőtérre, mivel az utcákon számos ellenőrző pontot állítottak fel a tálibok.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük