Hirdetés
Hirdetés

Siegfried Mureşant és Adina Văleant javasolja a kormány az uniós biztosi tisztségbe

Siegfried Mureşant és Adina Văleant javasolja a kormány az uniós biztosi tisztségbe Románia

Siegfried Mureşant és Adina Văleant javasolja a kormány a Romániát megillető uniós biztosi tisztségre – közölte szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Románia ezzel eleget tesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke elvárásának, aki egy-egy női és férfi jelölt megnevezését kérte a tagországoktól.

A döntést a bejelentést megelőző kormányülésen hozták, amelyen Klaus Johannis államfő is jelen volt.

Orban elmondta, az államfővel közösen döntöttek úgy, hogy két javaslatot küldenek Brüsszelbe, az EB elnökének. Hozzátette, a törvényi előírásoknak megfelelően kérvényezni fogja az érintettek parlamenti meghallgatását is. Ennek időpontját a két ház házbizottsága szabja meg, és vagy meghallgatják mindkét jelöltet, vagy csak azt, akit az EB elnöke kiválaszt a tisztségre – mondta még Orban.

Arra a kérdésre, hogy Bukarest továbbra is a közlekedési posztra javasol-e biztosjelöltet, vagy azzal is számol, hogy esetleg a (von der Leyen által eredetileg a magyar jelöltnek szánt) bővítési biztosi poszt megszerzésével is számol, Ludovic Orban azt mondta: ha lehetőség nyílik az esetleges cserére, akkor – Klaus Johannisszal együtt – tárgyalni fog erről az EB megválasztott elnökével.

A bukaresti sajtó eddig biztosra vette, hogy az új kormány az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöki tisztségét betöltő Mureșant fogja javasolni. Az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságát elnöklő, szintén néppárti Valean jelölése némiképp meglepetésnek számít. A PNL-ben húsz éve politizáló Vălean – aki Crin Antonescu volt PNL-elnök és korábbi ideiglenes államfő felesége – Románia csatlakozása, 2007 óta tagja az EP-nek, amely 2009-ben az ő jelentését elfogadva hirdetett harcot az unión belüli roaming-díjak korlátozása érdekében.

A korábbi kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Viorica Dăncilă akkori miniszterelnök – akitől október 10-én megvonta a bizalmat a parlament – időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott, akiknek a legitimitását a jobboldali román államfő megkérdőjelezte. Brüsszel ezért megvárta, hogy lezáruljon a román belpolitikai válság, és az ország élére kerülő új, legitim kormány jelöljön tisztségviselőt a Romániának járó posztra az Európai Bizottságba.

FRISSÍTÉS: Az európai szociáldemokraták csak Văleant támogatják

Az európai szociáldemokraták a nemek közötti egyensúly érdekében  csak a román női jelöltet támogatják az új Európai Bizottságba – értesült a Politico című amerikai lap európai ügyekkel foglalkozó internetes kiadása.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának vezetője, Iratxe García kedden felhívta Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök figyelmét, hogy az alakuló bizottság jelenleg több férfi, mint nőtagot számol, ami elfogadhatatlan számukra.

A helyzet azután alakult így, hogy a parlament illetékes bizottsága visszautasította Rovana Plumb román szociáldemokrata jelöltet – emlékeztetett Politico.

A hírportál értesülései szerint az európai szociáldemokraták nemcsak a nemek közötti, de a politikai egyensúly miatt is aggódnak. Frans Timmersmans, az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke szerint a politikai egyensúly egyre inkább a jobboldali Európai Néppárt felé tolódik korábbi intézkedések révén, miután Ursula von der Leyen Valdis Dombrovskist, a volt lett konzervatív miniszterelnököt nevezte ki az új bizottság harmadik alelnökévé.

“Csoportunk számára nehéz elfogadni, hogy fennáll a politikai kiegyensúlyozatlanság veszélye, de ebben az esetben még fontosabbá válik a küzdelem a nemek közti egyensúlyért”-nyilatkozott a szociáldemokraták egyik tisztviselője

mennyiben Ursula von der Leyen elfogadna egy férfi jelölését Romániától, az új Európai Bizottságban 16 férfi és 11 nő lenne, nem számítva az Egyesült Királyságot, amely eddig az ország unióból való kilépésének közelsége miatt nem adott nevezett meg jelöltet.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük