Felhívás!

Röviden – koronavírus

A koronavírusról érdeklődtek

A román hatóságok nemrég két zöld (ingyenes) telefonvonalat hoztak létre azzal a céllal, hogy az országban és külföldön élő román állampolgárokat (vagy bárkit, aki ért románul) a koronavírussal kapcsolatos főbb tudnivalókról tájékoztassák. A romániai “TelVerde” szám: 0800 800 358, a külföldi (a diaszpórának, más országokban élő romániaiaknak): +4021.320.20.20.

Pénteken, február 28-án 2159 romániai hívást jegyeztek a szolgálatosok. A feltett kérdések között sok volt az olyan, ami megdöbbentő tudatlanságból, tévhitekből fakadt, de hát éppen az ilyen személyek tájékoztatását is szolgálják a “zöld vonalak”.

A koronavírussal kapcsolatos bejelentéseket a 112-es telefonszámon is meg lehet tenni, de nem puszta érdeklődés, hanem konkrét segítségkérés céljával, például hogyha valaki arra gyanakszik, ő maga vagy valaki a környezetében fertőzött lehet. (bl)

Működik a “vírusos besúgás”

A Prahova megyei Bătrâni községből érkezett telefonos bejelentés – azaz kérés – a román hatóságokhoz, hogy tartsák szemmel a település egyik gépkocsivezetőjét, mert az a foglalkozása, hogy kisbusszal fuvaroz személyeket Romániából Olaszországba és onnan vissza, tehát fennállhat a koronavírus terjesztésének, behozásának a veszélye. A bejelentő azt is tudni vélte, hogy a férfinak éppen az észak-olaszországi Verona városból kell hazatérnie.

Az illetékes hatóságok hasznos információként kezelték a lakossági bejelentést, és azonnal kiadták a parancsot, hogy a határátkelők valamelyikénél vegyék nyilvántartásba a jelzett személyszállítási járművet, illetve sofőrjét és utasait. Az óvintézkedési gyakorlatnak megfelelően, a Prahova megyei férfinak és utasainak beutazás előtt alá kell vetniük magukat a kötelező orvosi vizsgálatoknak és egy-egy kérdőívet is ki kell tölteniük. (bl)

Egy év harc a vírussal?

Alexandru Rafila orvosprofesszor, a Román Mikrobiológiai Társaság (SRM) elnöke azt nyilatkozta, a világszerte pánikot keltő koronavírus megjelenésétől, illetve az első megbetegedésektől számított egy év elfogadható határidő a kórral szembeni hatékony védőoltás kikísérletezésére, szabadalmaztatására és alkalmazására. Ez azt jelenti, elvileg a jövő tél vége felé lehetne lakossági (közegészségügyi) szinten is védekezni a koronavírussal szemben. Természetesen a határidő rövidülhet, és a betegség kezelésében is várhatók jó eredmények. Az elmúlt napokban, hetekben több országból jeleztek biztató részeredményeket a koronavírussal szembeni védőoltás kidolgozásában, ebben élen jár Izrael és Kína. A román orvosprofesszor szerint emberek milliárdjait kell majd beoltani koronavírus-fertőződés ellen, hogy az idei év eleji tömegfertőződések és a járvány meg ne ismétlődhessen.

A román hatóságok eközben felhívják a lakosság figyelmét, az elrendelt vagy önkéntes karantén az érintett személyek és az egész társadalmi közösség számára nagyon fontos, és azt is tudni kell, a kötelező elszigetelési intézkedések megszegése pénzbírsággal járhat, súlyosabb esetben bűnvádi eljárással, akár szabadságvesztéssel is, ha bebizonyosodik, hogy valaki a hatóság által elrendelt karantén megszegésével terjesztette tovább a vírust. (bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.