Felhívás!

Röviden

Kormányátszervezés?

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy találkozott Liviu Dragneával, de nem értesült arról, hogy a miniszterelnöknek kormányátszervezési szándékai lennének, írja az Agerpres. „Liviu Dragnea tájékoztatott a PSD végrehajtó bizottságának napirendjén szereplő témákról. (…) Felkértem koalíciós partnerünket, hogy koncentráljunk a polgárok problémáira. (…) Az embereket egyáltalán nem érdekli, hogy hány gyűlést tartunk, vagy hány minisztere van a kabinetnek, hanem a kormányzás minősége, a mindennapi problémák megoldása jelenti számukra a prioritást” – mondta Popescu-Tăriceanu. A szenátus elnöke hozzátette: nem értesült arról, hogy a miniszterelnöknek kormányátszervezési szándékai lennének.

 

A harmincnyolcadik

Kanyaróban halt meg egy 2 éves gyermek Suceava megyében, így a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma 38-ra emelkedett. A közegészségügyi intézet már két nappal korábban jelezte a lehetséges újabb halálos áldozatot a kelet-romániai megyéből, de csak kedden erősítették meg hivatalosan, miután elvégezték a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. A hatóságok közlése szerint a gyerek azért nem volt beoltva kanyaró ellen, mert ritka genetikai betegségben szenvedett. A legfrissebb jelentések szerint országszerte több mint 10 300-an fertőződtek meg a kanyarójárvány 2016. február eleji megjelenése óta. Az idei év első hetében 28 új megbetegedést jelentettek.

 

Áprilisban elnökválasztás

Április 5-én választ új elnököt a Román Akadémia, az alelnököket és a főtitkárt április 20-án jelölik ki – közölte tegnap Cristian Hera akadémikus. Ionel Valentin Vlad elnök 2017. december 24-én bekövetkezett halála után, január 5-én az akadémia elnöksége Cristian Herát bízta meg az ügyvivői teendők ellátásával addig, míg három hónapos határidőn belül új elnököt választ a testület. Az akadémia elnöki tisztségére lehetséges jelöltek között emlegetik Ioan-Aurel Popot, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorát, Bogdan Simionescu jelenlegi alelnököt, Victor Voicu jelenlegi főtitkárt, valamint Viorel Barbut, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) volt elnökét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.