Felhívás!

RÖVIDEN

„Magyar–magyar köldökzsinór”

2018 januárjától kiterjeszti Magyarország az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást akkortól azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg – mondta szerdán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Novák hangsúlyozta: legyenek akár határon túli magyar állampolgárok, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodók, az egyszeri, 64.125 forintra ők is jogosulttá válnak, amennyiben gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztetik. Az államtitkár szerint ezzel szeretnék a „magyar–magyar köldökzsinórt tovább erősíteni”, és azoknak is támogatást adni, akik éppen külföldön vállalnak gyermeket. A részletszabályokat ezt követően fogják kidolgozni, de szeretnék az adminisztratív terheket a legalacsonyabbra szorítani; az igénylések benyújtásához várhatóan a konzulátusok fognak tudni segítséget nyújtani. 

Nem hagyja annyiban!

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához és az Európai Unió Bíróságához fordul jogorvoslatért Liviu Dragnea a referendum-dossziéként ismert ügy kapcsán, amelyben jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Dragnea a parlament épületében csütörtökön úgy nyilatkozott: az a tény, hogy hétfőn a legfelsőbb bíróság elutasította az általa benyújtott ítélet-végrehajtási kifogást, megnyitja számára az utat, hogy az EJEB-hez, illetve az Európai Unió Bíróságához forduljon jogorvoslatért. Ügyvédei már elő is készítették az iratcsomókat, és rövid időn belül benyújtják ezeket a két európai igazságszolgáltatási intézményhez.

Constantint kizárnák

Daniel Constantinnak a pártból való kizárását kéri a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) állandó küldöttségétől a politikai alakulat politikai végrehajtó bürója. Az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szerint a döntést a korábbi társelnök kijelentései, illetve a párt ellen indított perei indokolják. „Én megszavaztam, kollégáim megszavazták, így ez az indítvány jövő hét csütörtökön az állandó küldöttség elé kerül” – mondta Tăriceanu, hozzátéve: nem örül ennek a lépésnek, ugyanakkor figyelmeztetőül szánja, hogy sem ő, sem pártbéli kollégái nem hajlandók lenyelni az őket ért „ostobaságokat és aberrációkat”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.