RÖVIDEN

Nőtt az idegenforgalom

A tavalyihoz hasonló ütemben bővült januárban a román idegenforgalom, a vendégéjszakák száma 8,5 százalékkal nőtt – derült ki az országos statisztikai intézet csütörtöki közléséből. Az idei év első hónapjában 13,4 százalékkal több, 659 ezer turistát fogadtak a kereskedelmi szálláshelyeken, akik 1,242 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vizsgált időszakban a külföldi turisták száma is 9,2 százalékkal, 135 500-ra nőtt. A román idegenforgalom fő hajtóereje a belföldi turizmus, a román turisták száma több mint 10 százalékkal, 8,446 millióra nőtt tavaly egész évben.

„Összeférhetetlen” igazgatók

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) négy kórházigazgatónál állapított meg adminisztratív jellegű érdekellentétet – tájékoztat az ügynökség csütörtöki közleménye. Az idézett dokumentum szerint egy nagyszebeni (Florentina Denisa Nicoară), egy gyergyószentmiklósi (Gheorghe Marc), egy Târgu Neamţ-i (Florin-Ionuţ Apostoae) és egy székelyudvarhelyi (Kinda Levente) intézményvezetőről van szó. „Az érintetteket tájékoztatták arról, hogy kivizsgálás indult ellenük, és tudomásukra hozták jogaikat is. Az érintettek védekezési jogukat gyakorolva, írásban nyújtották be saját álláspontjukat az ügyükkel kapcsolatban” – írja a közlemény.

Egyesülés-emlékmű

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja az egyesülés emlékművének felállítását Gyulafehérváron – jelentette ki csütörtökön Raluca Turcan. „Románia legfontosabb történelmi pillanatának századik évfordulóját méltóképpen kell megünnepelni, ezért a PNL támogatja, hogy 2018. december 1-je előtt felállítsák az egyesülés emlékművét. Az alakulat arra kéri a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) koalíciót, hogy mihamarabb találjon törvényes lehetőséget ennek támogatására” – nyilatkozta egy sajtóértekezleten Turcan. Szerinte a parlamentben két olyan törvénykezdeményezés is be volt nyújtva, amelyet ha összevonnának, lehetővé válna az emlékmű megépítésének finanszírozása.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.