Felhívás!

Rovana Plumbot választotta ki romániai biztosjelöltnek Ursula von der Leyen

Rovana Plumbot választotta ki romániai biztosjelöltnek Ursula von der Leyen Románia

Közzétette az általa kiválasztott uniós biztosok listáját az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen. A romániai biztosjelöltek közül Rovana Plumb került fel a listára. A portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére még egy napot várni kell.

[reklam

A hivatalos brüsszeli tájékoztatás szerint von der Leyen az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltekkel.

A lista nem tartalmaz meglepetéseket, mivel a nevek különböző forrásokból már korábban ismertté váltak, szakértők szerint a tárcák elosztása lesz igazán érdekes.

Az előző német védelmi miniszter a nemek egyensúlyára törekedett, amelyet végül majdnem sikerült is elérni, a jelöltek között ugyanis – rajta kívül – tizenkét nő és tizennégy férfi van.

A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra: a bolgár Marija Gabrielt, az ír Phil Hogant, a lett Valdis Dombrovskist és az osztrák Johannes Hahnt, a holland Frans Timmermanst és a szlovák Maros Sefcovicot, illetve a dán Margrethe Vestagert és a cseh Vera Jourovát.

Jelen állás szerint Belgium Didier Reynders-t, Ciprus Sztella Kiriakidészt, Észtország Kadri Simsont, Finnország Jutta Urpilainent, Franciaország Sylvie Goulard-t, Görögország Margarítisz Szkínászt, Horvátország Dubravka Suicát, Lengyelország Janusz Wojciechowskit, Litvánia Virginijus Sinkeviciust, Luxemburg Nicolas Schmittet, Magyarország Trócsányi Lászlót, Málta Helena Dallit, Olaszország Paolo Gentilonit, Portugália Elisa Ferreirát, Románia Rovana Plumbot, Szlovénia Janez Lenarcicot, Svédország pedig Ylva Johanssont jelölte.

Németországot maga Ursula von der Leyen, Spanyolországot pedig Josep Borrell képviseli, aki már a magáénak tudhatja az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját.

Az október végi kilépésre készülő Egyesült Királyság bejelentette, hogy nem delegál tagot az Európai Bizottságba, és ezért nem is nevez meg jelöltet. Szakemberek szerint ugyanakkor az éles nyilatkozatok ellenére könnyen elképzelhető újabb halasztás, és ez esetben egyféle jogi dilemma lép fel, amelyet esetleg Julian King mostani brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatna fel.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása, a testület végleges összetételét tükröző listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselőtestület. Végül az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Dăncilă: Rovana Plumb kinevezése siker Románia számára

Rovana Plumb kinevezése Romániát képviselő európai biztosnak, siker Románia számára – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă kormányfő.

“Rovana Plumb kinevezése Romániát képviselő európai biztosnak, siker az ország számára. Ez az EB választott elnökének, Ursula von der Leyennek bizalmát fejezi ki Románia és az ország biztosjelöltje iránt” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Dăncilă.

Az ellenzék nem támogatja Plumb jelölését

A kormány “nagyot kockáztat” azáltal, hogy Rovana Plumbot jelöli Románia részéről az Európai Bizottság (EB) biztosi tisztségére – jelentette ki hétfőn Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első-alelnöke.

Turcan szerint “számos gyanú” merül fel azzal kapcsolatban, hogy Rovana Plumb teljesíti-e az EP-biztosi funkció betöltéséhez szükséges kritériumokat. Meglátása szerint semmit sem jelent az, hogy az EP megválasztott elnöke elfogadta a jelölést, mert ő nem utasítja vissza a tagállamok által javasolt személyeket, hanem hagyja, hogy rátermettségükről az Európai Parlament szakbizottságai döntsenek.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) koalíció szintén ellenzi Rovana Plumb biztosi kinevezését – derül ki egy hétfői közleményből. Úgy vélik: a kormány azt kockáztatja, hogy az Európai Parlament szakbizottságai elutasítják a román biztos kinevezését, és ezzel nevetségessé válik az ország. Az USR-PLUS szövetség felrója Plumbnak, hogy kiállt Dragnea mellett, hogy támogatta az igazságszolgáltatás elleni harcot és hogy a Belina-sziget ügyében is eljárás folyt ellene.

A “gyenge politikus” Rovana Plumb esetleges kinevezése EB-biztosnak azt bizonyítaná, hogy az erről folyó tárgyalásoknak “kizárólag politikai jellege volt” – állapította meg Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki szerint a román jelölt egy “halvány személyiség”, aki miniszterként képtelen volt Európai Uniós alapok lehívására az ország számára.

Plumb: megtisztel, de felelősséget is ró rám

“Megtisztelő” számára, ugyanakkor azonban “felelősséget” is ró rá romániai biztosjelöltnek való kiválasztása, állítja Rovana Plumb.

“A jelölés megtisztel, ugyanakkor azonban felelősséget is ró rám. Politikusként és annak a generációnak a tagjaként, amely nagy erőfeszítéseket tett és tesz az uniós integrációért, amely nem zárult le a csatlakozásunkkal, rendkívül büszkének érzem magam, hogy hozzájárulhatok az európai projekthez” – írta Rovana Plumb az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében.

Plumb köszönetét fejezi ki Viorica Dăncilă kormányfőnek a támogatásért és Dan Nicának “a sportszerű hozzáállásáért”.

“Szeretném megköszönni Ursula von der Leyen megválasztott elnöknek a bizalmat. Meggyőződésem, hogy ez a csapat képes lesz megfelelni a kihívásoknak” – írta még Plumb.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.