Felhívás!

Romániai látogatásra érkezett Portugália miniszterelnöke

Romániai látogatásra érkezett Portugália miniszterelnöke Románia

Munkalátogatást tesz Romániában Antonio Costa, a Portugál Köztársaság miniszterelnöke csütörtökön. Antonio Costa találkozik Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, Klaus Iohannis államelnökkel, és megbeszélést folytat Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével is.

A hivatalos program szerint a portugál miniszterelnököt a Victoria-palotában fogadja román hivatali kollégája, akivel közös sajtótájékoztatót tart.

A két miniszterelnök megállapodást ír alá a Románia és Portugália közötti együttműködésről a védelem területén.

Később Antonia Costát Klaus Iohannis államfő fogadja a Cotroceni-palotában.

Az államfővel folytatott megbeszélések után a portugál miniszterelnök a parlament épületében találkozik többek közt Marcel Ciolacu képviselőház-elnökkel és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel.

Antonio Costa a délután folyamán a caracali Olt kiképző zászlóaljnál tesz látogatást.

Costa: támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni övezethez

A romániai látogatáson lévő portugál miniszterelnök kijelentette bukaresti sajtótájékoztatóján, hogy országa támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását.

Antonio Costa köszönetet mondott a Portugáliában élő román közösségnek pozitív hozzáállású beilleszkedéséért és az ország fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

“Kétségtelenül támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni övezethez, és reméljük, hogy ez a csatlakozás megkönnyíti majd a Portugáliában élő románok utazását, valamint a cseréket országaink és népeink között” – mondta Antonio Costa a román miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A két ország védelmi minisztere megállapodást írt alá a román-portugál védelmi együttműködésről. Ennek kapcsán a portugál kormányfő kijelentette, az elmúlt években kiváló tapasztalatokat szerzett a kétoldalú védelmi együttműködés terén, amire a legjobb példa az F16-os repülőgépek beszerzésére közösen kidolgozott program; a védelmi miniszterek által most aláírt megállapodással katonai szinten is elmélyül az együttműködés.

Costa utalt a portugál fegyveres erők romániai küldetésére is, hangsúlyozva, hogy a NATO minden szövetséges ország területét megvédi.

“Nagy megtiszteltetés fegyveres erőink számára, hogy Romániában teljesíthetik azt a NATO által ránk bízott feladatot, hogy megerősítsük a védelmi és elrettentő képességet a NATO keleti részén, egy olyan időszakban, amikor Európának szembe kell néznie az Oroszország részéről jövő támadó magatartással, a nemzetközi jog megsértésével és Ukrajna barbár lerohanásával” – mondta Portugália miniszterelnöke, hozzátéve, nincs kétsége afelől, hogy az Európa legnyugatibb részén levő Portugália számára Romániánál kezdődik a biztonsági határ.

“Határaink védelme nemcsak országhatáraink, hanem minden egyes szövetségesünk határainak védelmét is jelenti. Fegyveres erőink valamennyi NATO-ország határait védik. Biztosan hozzá fogunk járulni mindannyiunk védelméhez, mindannyiunk biztonsága javulni fog, és képesek leszünk biztosítani a békét Európában” – jelentette ki Antonio Costa.

Portugália miniszterelnöke hangsúlyozta, a háborúnak véget kell vetni, meg kell óvni az emberi életeket, valamint Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét.

Ciucă: EU- és NATO-tagállamként Románia és Portugália számíthat egymás támogatására

Az Európai Unió és a NATO tagállamaiként Románia és Portugália számíthat egymás támogatására, és kiváló együttműködést tudnak kialakítani – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök portugál hivatali kollégájával, Antonio Costával közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatóján.

Ciucă beszámolója szerint a két miniszterelnök a NATO keleti szárnyán megvalósuló elrettentő és védelmi pozíció megerősítésére irányuló együttműködésről folytatott megbeszélést.

A kormányfő említést tett a két ország közötti védelmi együttműködési megállapodásról, amelyet a két védelmi miniszter, Vasile Dîncu és Helena Carreiras írt alá, és amelynek első alapköve az F-16-os vadászgépek megvásárlása volt. Ciucă kifejtette, ez a program nem ért véget a repülőgépek Romániába érkezésével, hanem műszaki, ipari együttműködés formájában folytatódik.

A két miniszterelnök közös aggodalmának tárgya a ukrajnai orosz invázió, a tárgyaláson felmerült, hogy a helyzet súlyosbodhat, ha az orosz katonai erők folytatják az offenzívát Odessza térségében. A román kormányfő ismertette portugál hivatali kollégájával az Ukrajnának nyújtott romániai támogatást, és hangsúlyozta: támogatja, hogy Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia “a saját érdemei alapján haladhasson az európai integráció útján”.

Ciucă kijelentette, Románia támogatja “a nyitott ajtók politikáját” az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO), hozzátéve, hogy Finnország és Svédország csatlakozási döntése ezen országok “szabad akaratának a kinyilvánítása”.

Figyelembe véve, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jog minden szabályát, megsértette az Egyesült Nemzetek Alapokmányának rendelkezéseit, és lerohant egy szuverén és független államot, Finnország és Svédország úgy döntött, tagja akar lenni egy szövetségnek, amely bebizonyította védekező jellegét, illetve azt, hogy a szolidaritás, egység, megingathatatlanság szellemében következetesen és eltökélten lép fel tagországai területének minden egyes centiméterének megvédése érdekében. Románia pedig támogatja a két országot ebben a folyamatban – fejtette ki a kormányfő.

A portugál kormányfő pedig rámutatott, hogy Finnország és Svédország csatlakozása megerősíti a NATO-t.

Védelmi együttműködési megállapodást írtak alá

Vasile Dîncu román és Helena Carreiras portugál védelmi miniszter csütörtökön Bukarestben aláírta a Románia kormánya és a Portugál Köztársaság kormánya közötti védelmi együttműködési megállapodást.

A védelmi minisztérium arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy ez a megállapodás hozzá fog járulni egyrészt a két ország közötti kétoldalú védelmi együttműködés, másrészt pedig a NATO és az EU keretében megvalósuló együttműködés megerősítéséhez, megteremtve ezzel a román-portugál kapcsolatok megszilárdításának feltételeit, amelyek mind európai, mind szövetségi szinten konvergens célkitűzéseken alapulnak.

A dokumentum aláírására Antonio Costa portugál miniszterelnök romániai látogatásának alkalmával került sor.

A dokumentum aláírásának apropóján a két védelmi miniszter megbeszélést folytatott a Fekete-tenger térségének biztonsági helyzetéről, az Ukrajna ellen intézett orosz agresszióról, a NATO elrettentő és védelmi szerepének megerősítéséről a fekete-tengeri övezetben, valamint a kétoldalú kapcsolatok különböző aspektusairól – tájékoztat a minisztérium.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.