Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Romániai gyermekek magánya

Romániai gyermekek magánya Románia

Raluca Turcan munkaügyi miniszter nyilatkozata szerint jelenleg – a világjárvány dacára! – körülbelül 150 ezer romániai kiskorúnak dolgoznak a szülei külföldön. Vagy az anya, vagy az apa, vagy mindkettő. Arányokban: 18 százaléknak mindkettő, 68 százaléknak egyik szülő, 14 százalék esetében pedig a gyermekét egyedül nevelő szülő, legtöbbször édesanya van külföldön. (Tudunk olyan székelyföldi családokról, ahol még a nagyszülők is külföldön dolgoznak!)

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter asszony drámainak nevezte az egyik vagy mindkét szülőt huzamosabb ideig nélkülözni kényszerülő gyermekek, ifjak helyzetét. A gyermekvédelmi szervezetek sok olyan esetet nyilvántartásba vettek, hogy az itthon maradt kiskorút lelkileg nagyon megviselte a szülők hiánya, távolléte, és ezt az időszakos hazalátogatás, valamint a hazaküldött, hazahozott sok pénz és ajándék sem pótolja mindegyiküknél. Évente több ilyen helyzetben lévő tizenéves lett öngyilkos.

A román kormány azt tervezi, hogy országszerte 150 közösségi gyermekközpontot létesítenek a magukra hagyott kiskorúak számára, ahol naponta több órát eltölthetnek majd. Egyfelől azért, hogy elviselhetőbbé tegyék a magányukat, másfelől azzal a céllal, hogy a külföldön lévő szülők itthon lévő tagjai, illetve az  itthon lévő közeli rokonai könnyebben vállalhassák a gyermekek felügyeletét, gondozását, nevelését lakhelyi környezetben.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások