Felhívás!

Románia-szerte tüntettek a bírók és az ügyészek az igazságszolgáltatást átalakító rendelet ellen

Románia-szerte tüntettek a bírók és az ügyészek az igazságszolgáltatást átalakító rendelet ellen Románia

Románia-szerte tüntettek, egyes helyeken be is szüntették a munkát az ügyészek és a bírók, akik a román kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó legújabb sürgősségi kormányrendelete ellen tiltakoztak.

Pénteken a Bírók Fórumának Egyesülete felhívást adott ki, amelyben felszólította a bírókat és az ügyészeket, védjék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét, és forduljanak a Velencei Bizottsághoz. Nagyobb tüntetések Bukarestben, Kolozsváron, Konstancán voltak, de Brassóban, Nagyszebenben, Nagyváradon, Pitesti-en, Valceaban, Jászvásáron és Temesváron is kivonultak az ügyészek az utcára. Egyes helyeken arról is döntöttek, hogy beszüntetik a munkát három-öt napra. A tiltakozók szerint a rendelet módosításaival Románia visszalépést tesz az igazságszolgáltatás reformja terén, és ismét politikai irányítás alá kerül az általuk képviselt hatalmi ág.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította ismét az igazságszolgáltatási törvényeket. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, ha korábban végeztek ügyészi tevékenységet. Eddig a jogszabályok világosan elválasztották az ügyészi és a bírói pályát.  

Emellett a vezető ügyészi posztokra javasolt személyeket nem a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie – amely eddig többször elutasító álláspontot fogalmazott meg Toader javaslataival szemben -, hanem a CSM plenáris ülésének, amelyben bírák és ügyészek egyaránt jelen vannak.

A rendelet a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.

Pénteken Kelemen Hunor, a kormányt a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is bírálta a kormány döntését. Szerinte jogosan elégedetlenek a bírák és az ügyészek. Emlékeztetett, hogy 2017-ben és 2018-ban a kormánykoalíció is támogatta az ügyészi és bírói pályák szétválasztását. “Hiba megváltoztatni ezt a szabályt alig egy év után” – mondta az RMDSZ elnöke.

Szerdán az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a kormány rendeletével szemben, és felszólította Romániát, mielőbb térjen vissza az igazságszolgáltatási reformok útjára, és tartózkodjon az eddig elért eredmények eltörlésétől.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.