Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Románia-szerte tüntettek a bírók és az ügyészek az igazságszolgáltatást átalakító rendelet ellen

Románia-szerte tüntettek a bírók és az ügyészek az igazságszolgáltatást átalakító rendelet ellen Románia

Románia-szerte tüntettek, egyes helyeken be is szüntették a munkát az ügyészek és a bírók, akik a román kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó legújabb sürgősségi kormányrendelete ellen tiltakoztak.

Pénteken a Bírók Fórumának Egyesülete felhívást adott ki, amelyben felszólította a bírókat és az ügyészeket, védjék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét, és forduljanak a Velencei Bizottsághoz. Nagyobb tüntetések Bukarestben, Kolozsváron, Konstancán voltak, de Brassóban, Nagyszebenben, Nagyváradon, Pitesti-en, Valceaban, Jászvásáron és Temesváron is kivonultak az ügyészek az utcára. Egyes helyeken arról is döntöttek, hogy beszüntetik a munkát három-öt napra. A tiltakozók szerint a rendelet módosításaival Románia visszalépést tesz az igazságszolgáltatás reformja terén, és ismét politikai irányítás alá kerül az általuk képviselt hatalmi ág.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította ismét az igazságszolgáltatási törvényeket. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, ha korábban végeztek ügyészi tevékenységet. Eddig a jogszabályok világosan elválasztották az ügyészi és a bírói pályát.  

Hirdetés
Hirdetés

Emellett a vezető ügyészi posztokra javasolt személyeket nem a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie – amely eddig többször elutasító álláspontot fogalmazott meg Toader javaslataival szemben -, hanem a CSM plenáris ülésének, amelyben bírák és ügyészek egyaránt jelen vannak.

A rendelet a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.

Pénteken Kelemen Hunor, a kormányt a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is bírálta a kormány döntését. Szerinte jogosan elégedetlenek a bírák és az ügyészek. Emlékeztetett, hogy 2017-ben és 2018-ban a kormánykoalíció is támogatta az ügyészi és bírói pályák szétválasztását. “Hiba megváltoztatni ezt a szabályt alig egy év után” – mondta az RMDSZ elnöke.

Szerdán az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a kormány rendeletével szemben, és felszólította Romániát, mielőbb térjen vissza az igazságszolgáltatási reformok útjára, és tartózkodjon az eddig elért eredmények eltörlésétől.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük