Hirdetés
Hirdetés

Románia és Lengyelország uniós együttműködéséről állapodtak meg a kormányfők

Románia és Lengyelország uniós együttműködéséről állapodtak meg a kormányfők Románia

Románia és Lengyelország európai uniós témákban való szoros együttműködéséről állapodott meg Viorica Dăncilă és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán Bukarestben.

Hirdetés
Hirdetés

A két kormányfő a fővárosban részt vett a két ország második kormányközi találkozóján, ahol minisztereik több memorandumot is aláírtak.

A találkozó után Dăncilă elmondta, hogy Románia és Lengyelország az idén ünnepli stratégiai partnerségi viszonyuk tizedik évfordulóját. Viorica Dăncilă szerint Varsó “közeli barátja, stratégiai partnere és megbízható szövetségese” Bukarestnek.

Kifejtette, hogy a kormányközi találkozón meghatározták, milyen területeken és keretek között fognak együttműködni a jövőben. Leszögezték, hogy az együttműködés kiterjed az infrastruktúra és közlekedés, az energia, a kommunikáció, a digitalizáció, a vállalkozásfejlesztés, valamint az európai uniós pénzalapok területére.

A felek megállapodtak, hogy szorosan együttműködnek európai uniós kérdésekben, így például a Brexit, az unió költségvetése, valamint a kohéziós és az agrárpolitika témakörben. Fontosnak tartják a regionális együttműködést is a biztonság- és az energiapolitika területén, mondta Dăncilă. Közölte, hogy Bukarest támogatja a lengyel európai uniós biztosjelöltet, mint ahogy Varsó is támogatja Bukarest jelöltjét az uniós végrehajtó szervbe.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kiemelte, hogy Románia fontos energiatartalékokkal rendelkezik, megemlítve a fekete-tengeri földgázlelőhelyet, és úgy vélte, Bukarest meghatározó szerepet játszik Közép-Európa energiabiztonságának szavatolása szempontjából. Rámutatott: az energiabiztonság területén a két országnak közös érdekei vannak, mint ahogy a közlekedésben is, kiemelve a Via Carpatia projektet, amely javítja a térségben a gazdasági együttműködést és az idegenforgalmi potenciált.

Rámutatott: a felek tárgyaltak a munkaerő-elvándorlásról is, ami mind Romániát, mind Lengyelországot sújtotta. A lengyel kormányfő szerint fontos, hogy szavatolják az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, de figyelembe kell venni hazájuk versenyképességét is, emlékeztetve, hogy nyugat-európai államok hasznosítják a lengyel és a román munkaerőt.

A felek NATO-tagállamokként biztonságpolitikai kérdésekről is egyeztettek.

A kétoldalú együttműködés megerősítéséről beszélt Johannis a lengyel kormányfővel

A román-lengyel kétoldalú együttműködés megerősítéséről, a közös regionális és európai célkitűzésekről tárgyalt Klaus Johannis államfő Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, akit a Cotroceni-palotában fogadott szerdán, tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

“Klaus Iohannis államfő nagyra értékeli a kétoldalú együttműködés szintjét. A két fél kötelezettséget vállalt a stratégiai partnerség fejlesztésére és abban is megegyezett, hogy folytatni kell a jó úton haladó gazdasági együttműködést, beleértve a kölcsönös beruházásokat is” – áll az Államelnöki Hivatal közleményében.

Ami az európai szintű együttműködést illeti, Klaus Johannis hangsúlyozta, hogy Románia teljes mértékben támogatja az Európai Unió 2019-2024-es periódusra szóló stratégiai programját, és támogatja a kohéziós politikát és a közös agrárpolitikát, amelyekre a büdzsében jelentős összegeket különítettek el.

A Brexit kapcsán Johannis kifejtette, Románia első számú prioritása az, hogy védelmezze a Nagy Britanniában élő román állampolgárok jogait.

Klaus Johannis államfő kiemelte a Bukaresti Formátumnak (B9), mint a párbeszéd és a konzultáció regionális platformjának fontos hozzájárulását a biztonság terén elért sikerekhez.

Üdvözölte a lengyel oldallal folytatott kiváló együttműködést, amely lehetővé tette a Három Tenger Kezdeményezés megszilárdítását, amely hatékony eszköz a regionális gazdasági fejlődés ösztönzésére, az európai kohézió fokozására és a transzatlanti kapcsolatok megerősítésére.

A Klaus Johannis államfő és Mateusz Morawiecki miniszterelnök közötti tárgyalások rávilágítottak a két állam hasonló álláspontjára a keleti szomszédság vonatkozásában – mutat rá az elnöki hivatal. Ebben az összefüggésben az államfő hangsúlyozta annak fontosságát, hogy továbbra is támogassák a moldovai köztársaságbeli reformfolyamatokat és az ország közeledését az Európai Unióhoz. Ugyanakkor elemezték az ukrán helyzetet, és megerősítették, hogy ebben a szomszédos országban is támogtják a reformfolyamatot.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük