Hirdetés
Hirdetés

Románia 15 évvel ezelőtti NATO-csatlakozásáról emlékezik meg a parlament

Románia 15 évvel ezelőtti NATO-csatlakozásáról emlékezik meg a parlament Románia

A képviselőház és a szenátus kedden ünnepélyes ülés keretében emlékezik meg Románia 15 évvel ezelőtti NATO-csatlakozásáról.

A parlament vezetősége által jóváhagyott program értelmében az eseményre várják az államelnököt, a kormányfőt, a kormány tagjait, magasrangú tisztségviselőket és a diplomáciai testület képviselőit. Az Államelnöki Hivatal hétfőn tájékoztatott, hogy Klaus Johannis államfő részt vesz a parlament ünnepélyes ülésén.

Az ülés keretében a parlament egy nyilatkozatot fog elfogadni.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1989-es rendszerváltás után az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való csatlakozás volt a román állam egyik legfontosabb külpolitikai célkitűzése. A román parlament 2004. február 18-án tartott együttes ülésén egyhangúlag fogadta el Románia NATO-hoz való csatlakozását célzó törvénytervezetet. A törvény 2004. március 3-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ion Iliescu akkori államelnök március 4-én írta alá a csatlakozásról szóló dokumentumot, amit Adrian Năstase volt kormányfő ünnepélyes keretek között március 29-én nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok kormányának. Románia attól kezdődően számít a NATO teljes jogú tagjának.

Jelenleg a NATO kiküldetésekben 887 román katona vesz részt a világ különböző pontjain.

Johannis: a PSD veszélyezteti Romániának a NATO-n és az EU-n belüli státusát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által a jogállamiság ellen indított hadjárat veszélyezteti Romániának a NATO-n és az Európai Unión (EU) belüli státusát – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő kedden a parlamentben.

Az elnök felszólalásában rámutatott, nem volt könnyű Romániának a kommunizmus sötét időszaka után visszatérnie a demokrácia útjára, ezért különösképpen elítélendő a PSD által a jogállamiság ellen indított, az elmúlt 30 évben előzmény nélküli hadjárat, amely “veszélyezteti országunknak az észak-atlanti szövetségen és az EU-n belüli státusát”.

“A bizonyos személyek érdekeit szolgáló törvénymódosítások, a demagógia, a Románia gazdasági és pénzügyi stabilitása ellen intézett támadások, az infláció növelése, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenítése, önkényesség és a szakmaiság hiánya – ez a PSD-kormány által teremtett valóság, nem a demokrácia és az igazságszolgáltatás megerősítése, nem a felelős és kiszámítható gazdaság, nem az infrastruktúra” – fogalmazott az államfő, aki szerint a PSD dilettantizmusa sebezhetővé teszi az országot.

Az államfő szerint ugyanakkor a tények azt bizonyítják, hogy a kormány és a védelmi minisztérium képtelen végrehajtani a haderő-fejlesztési tervet.

Az államfő emlékeztetett: kezdeményezésére konszenzus született a politikai pártok között, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát minden esztendőben védelmi kiadásokra fordítják. Ebből megvalósítható lenne a román hadsereg ‘annyira szükséges’ modernizálása, amellyel az ország, “biztonsági tényezőként”, megerősíthetné szerepét a régióban.

“Sajnos a tények, az eltörölt vagy éppen a minisztérium által a bíróságon megfellebbezett beszerzési eljárások azt bizonyítják (…), hogy a kormány és a védelmi minisztérium képtelen adminisztrálni a haderő-fejlesztést, ezt a nemzetbiztonság szempontjából életbevágóan fontos területet. A kormány inkompetenciája veszélyezteti Románia NATO-vállalásainak és kötelezettségeinek teljesítését” – hangoztatta Klaus Johannis.

Dăncilă: a kormányprogramba foglaltak teljesítésével meg fogjuk erősíteni országunk NATO-n belüli stratégiai profilját

Románia eddig is jelentősen hozzájárult a NATO-missziókhoz és -műveletekhez, és ez ezután sem lesz másképp – hangsúlyozta beszédében Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete lesz az elkövetkezőkben is Románia biztonságának fő garanciája. “A kormányprogramba foglaltak teljesítésével meg fogjuk erősíteni országunk NATO-n belüli stratégiai profilját. Románia továbbra is méltósággal fog dolgozni a NATO keretében, hogy aktívan kivehesse a részét mind a döntéshozatalból, mind a különféle missziókból és műveletekből” – mondta.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök hangsúlyozta, az általa vezetett kormány mind ez idáig eleget tett a NATO keretében vállalat kötelezettségeinek: a 2019-es év sorozatban a harmadik, amelyben védelmi célokra fordítja bruttó hazai terméke 2 százalékát, haderő-fejlesztési programjai keretében folytatja a modern katonai felszerelések beszerzését, ugyanakkor “aktívan és felelősen hozzájárul az euroatlanti térség biztonságának és stabilitásának biztosításához”.

Dăncilă kiemelte, az ország NATO-csatlakozása 15. évfordulójának “erős szimbolikus töltete és történelmi jelentősége van”, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Románia az Adrian Năstase vezette PSD-kormány idején lett az észak-atlanti szövetség tagja.

Felszólalása végén Viorica Dăncilă sajnálatának adott hangot, amiért Klaus Johannis államfő “kampányeseménnyé” változtatta a parlament díszülését. “Az országunk NATO-csatlakozását ünneplő díszülésre jöttem ma. Sajnálom, hogy Románia elnöke kampányeseménnyé változtatta ezt az alkalmat” – zárta beszédét a kormányfő.

NATO-főtitkár: Románia erős és elkötelezett szövetséges

Üzenetet küldött Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Klaus Johannis államfőnek Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából.

Üzenetében Stoltenberg rámutat, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) bővítése nagy sikernek bizonyult, “a stabilitás és a jólét katalizátorává” vált, ezáltal új hangokkal, új tapasztalatokkal, új képességekkel gazdagodott a szervezet. “Óvjuk és védjük egymást mindennemű fenyegetéstől, bármilyen irányból is érkezzenek ezek. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Románia erős és elkötelezett szövetséges, hozzájárul közös biztonságunkhoz és védelmünkhöz, a Szövetség misszióihoz és műveleteihez” – fogalmaz.

A NATO-főtitkár kiemeli Romániának az afganisztáni és koszovói hadszíntereken való jelenlétét, a lengyelországi, nemzetközi összetételű dandárban való részvételét, illetve hangsúlyozza, hogy befogadta az ország a NATO ballisztikusrakéta-elhárító rendszerét, és meghatározó módon hozzájárul a Fekete-tenger biztonságához. “Ez a régió stratégiai fontosságú az euroatlanti térség biztonsága szempontjából, ezért kiérdemli állandó odafigyelésünket, jelenlétünket” – áll még az üzenetben.

Stoltenberg ugyanakkor méltányolja, hogy Románia idén is védelmi célokra fordítja bruttó hazai terméke 2 százalékát és korszerűsíteni tervezi haderejét a következő tíz évben. “Románia megértette, hogy ebben az egyre inkább kiszámíthatatlanabb világban sokat kell fektetnünk a védelembe, és szolidárisaknak kell lennünk állampolgáraink biztonságának biztosítása érdekében. A biztonság jelenti szabadságunk és jólétünk alapját. Mindannyiuknak köszönöm a Szövetséghez való jelentős hozzájárulásukat” – zárja üzenetét Jens Stoltenberg.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük