Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Román Vöröskereszt: fel kell készülni a menekültválság “sötét forgatókönyvére”

Román Vöröskereszt: fel kell készülni a menekültválság “sötét forgatókönyvére” Románia

A Román Vöröskereszt vezérigazgatója szerint megnövekedhet a Romániába érkező menekültek száma, ha felerősödnek a harcok Ukrajna keleti részében.

Hirdetés
Hirdetés

Keddi bukaresti sajtótájékoztatóján Ioan Silviu Lefter elmondta, Romániának fel kell készülnie egy “sötét forgatókönyvre”. Úgy vélekedett: Ukrajnának akkor is humanitárius segítségre lenne szüksége, ha holnaptól már nem szólnának a fegyverek, mert az ország egyharmadát földig rombolta a háború, hiány van élelmiszerből és alapszükségleti cikkekből.

A vezérigazgató beszámolója szerint február 27. és március 31. között összesen 6.748.862 euró pénzbeli adomány érkezett a Román Vöröskereszthez, 5.402.317 euró jogi, 605.981 euró pedig természetes személyektől. SMS útján 210.640 eurót, online pedig 529.924 eurót kapott támogatóitól a szervezet.

A Román Vöröskereszt ugyanakkor 1.533.365 euró értékű, mintegy 2150 tonna termékadományt – élelmet, tisztálkodási szereket, babaholmit, állateledelt – gyűjtött össze jogi személyektől, és 230 tonna terméket természetes személyektől. Emellett a szervezet több mint 250 ezer ukrajnai menekültnek nyújtott különböző jellegű segítséget a határátkelőhelyeken, vasútállomásokon, repülőtereken és az A1-es autópályán – ismertette az “Emberségnek nincs határa” nevű kampány mérlegét a vezérigazgató.

Ioan Silviu Lefter elmondta, hogy a Román Vöröskereszt több megyében szociális boltokat nyitott, ahol az ukrajnai menekültek ingyen hozzájuthatnak alapszükségleti cikkekhez. Emellett a szervezet gondoskodott az étkeztetésükről, szakorvosi ellátásukról, illetve anyagilag támogatta őket vonat- vagy repülőjegy beszerzésében.

A vezérigazgató közölte azt is, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével mintegy 1450 tonna humanitárius segélyszállítmányt juttattak el Ukrajnába.

Uniós tanács: a menekülteket befogadó tagállamok 3,5 milliárd euró finanszírozásban részesülnek

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok ebben az évben összesen 3,5 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forinttal) nagyobb összeget kapjanak az Ukrajna elleni orosz háború miatt menekülők befogadásának megkönnyítésére – közölte az uniós tanács kedden.

A tájékoztatás szerint az intézkedés azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják a háború elől Ukrajnából a területükre érkező menekülteket.

Lehetővé teszi, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható uniós forrásokhoz. A kiegészítő támogatás az Ukrajnából érkezett és befogadott menekültek számától függően áll majd a tagállamok rendelkezésre.

A tanácsi közlemény a részleteket ismertetve arról tájékoztatott, hogy a jogalkotási határozat módosításokat vezet be a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás (REACT-EU) forrásaiból nyújtott előfinanszírozás növeléséhez.

Az uniós forrásokból 2022-ben folyósítani tervezett előfinanszírozást 11 százalékról 15 százalékra növelik minden tagállam esetében. Azon tagállamok esetében pedig, amelyekben az Ukrajnából érkező menekültek száma a háború kezdete utáni első hónap végén meghaladta a lakosság egy százalékát, 11 százalékról 45 százalékra emelkedik az előfinanszírozási arány.

Emellett a jogszabály személyenkénti egységköltséget vezet be, amely egyszerűbbé teszi a források mozgósítását. Ez lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy alapvető támogatást tudjanak nyújtani az Ukrajnából érkező, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek alapvető szükségleteinek biztosítására.

A módosítások célja, hogy csökkentse a tagállami költségvetésekre nehezedő nyomást, így a tagállamok jobban tudják kezelni az Ukrajnából érkező menekültek beáramlását – közölték.

Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatása szerint az előfinanszírozás Magyarország esetében nagyságrendileg 300 millió euró, mintegy százmilliárd forint.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük