Felhívás!

Robbanás a Petromidia kőolaj-finomítónál, egy személy meghalt, négyen megsérültek

Robbanás a Petromidia kőolaj-finomítónál, egy személy meghalt, négyen megsérültek Románia

Egy személy meghalt, ketten égési sérüléseket szenvedtek, két másik személy pedig könnyebben megsérült a năvodari-i Petromidia kőolaj-finomítónál történt pénteki robbanásban – ismertette az incidens végleges mérlegét Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkár szerint a konstancai SMURD helikoptere már útban van a bukaresti Floreasca kórház felé azzal a személlyel, aki testfelületének 45 százalékán szenvedett égési sebeket, a fővárosi rohammentő-szolgálat helikoptere pedig a tengerpart felé tart, hogy a testének 25 százalékán megégett másik sérültet is Bukarestbe szállítsa.

Arafat szerint 12 óra 16 perckor érkezett az első bejelentés a robbanásról, és a katasztrófavédelem munkatársai nyolc perc elteltével értek ki a helyszínre. Előbb a Petromidia saját tűzoltói léptek közbe, aztán rövidesen megérkeztek a konstancai tűzoltók, majd a Tulcea, Călăraşi és Brăila megyei katasztrófavédelem munkatársait is mozgósították.

“Mindenki kiért és részt vett a tűz eloltásában. Teljesen körbe kellett venni a lángokat, egy időben kellett lépni minden oldalról” – magyarázta Arafat, aki szerint 15 óra körül sikerült teljesen eloltani a tüzet.

A katasztrófavédelem szóvivője, Anamaria Stoica szerint az áldozatok 30 és 50 év közöttiek,

Jelenleg mintegy 50 tűzoltó dolgozik a berendezések lehűtésén. A szóvivő azt mondta, az érintett területet lezárták, és nem áll fenn újabb robbanás veszélye, de a helyzet folyamatosan változik és kiszámíthatatlan.

Korábban a Rompetrol vállalat – amelynek a tulajdonában van a Petromidia – azt közölte, hogy az egyik finomító berendezésnél történt a robbanás, amelyet követően – a belső válságkezelési eljárásoknak megfelelően – minden technológiai folyamatot biztonságban leállították.

A robbanást követően kigyulladt egy olajszállító berendezés, a mentők azon dolgoznak, hogy elzárják a csapokat, és elvágják ezáltal az üzemanyag-ellátást.

A környező megyék tűzoltóságaitól egyenként 2000 liter tűzoltóanyagot szállítanak a helyszínre.

Tánczos Barna: a baleset súlyos környezeti következményekkel járhat

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott a robbanás kapcsán, hogy a finomítónál továbbra is fennáll a robbanásveszély, és a baleset súlyos környezeti következményekkel járhat.

Tánczos azt mondta, jelenleg a Környezetvédelmi Őrség felügyelőit sem engedik a baleset helyszínére. “A balesetnek súlyos környezeti hatása lehet. Az ANM első mérései szerint a füstfelhő a part felé halad, a tenger felé. Mobil laboratóriumunk van a helyszínen a levegőminőség ellenőrzésére” – mondta a jelenleg Besztercén tartózkodó miniszter.

Lucian Bode: a lakosság egy pillanatig sem volt veszélyben

A tűzoltók profizmusának köszönhető, hogy a Petromidia kőolaj-finomítónál történt tragédiából nem lett katasztrófa – jelentette ki a belügyminiszter. Lucian Bode szerint a helybéliek és a turisták egy pillanatig sem voltak veszélyben.

“Köszönetemet fejezem ki és gratulálok mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy nyolc perccel az első bejelentés után kint legyenek a tűzoltók a helyszínen. Kevesebb mint egy órán belül, 13 óra 15 perckor sikerült lokalizálni a tüzet, majd 15 órára eloltották a lángokat” – fogalmazott Bode.

A tárcavezető hozzátette, a levegőminőségi méréseket követően a környezetvédelmi őrség megállapította, hogy ilyen jellegű problémák nincsenek, és erről a lakosságot is tájékoztatták egy, a RO-ALERT rendszeren kiküldött üzenetben.

“Egy pillanatig sem volt veszélyben sem a lakosság, sem a tengerparton levő turisták” – fogalmazott.

Az egyik vezetéken keletkezett repedés okozhatta a robbanást

A Petromidia kőolaj-finomítónál történt robbanás a benzin-hidrofináló berendezésnél következett be, vélhetően az egyik vezetéken keletkezett repedés miatt – közölte a Rompetrol vezérigazgatója, Felix Crudu-Teşloveanu.

A vállalatvezető elmondta, egy olyan helyen csaptak fel a lángok, ahol különböző ipari berendezések találhatók. Öt ember tartózkodott ott a robbanás pillanatában, egyiküket holtan találták meg később, négyen megsérültek: ketten enyhe, egy személy közepesen súlyos, egy másik pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

“Amikor ilyen helyzetek adódnak, életbe lép a vészhelyzeti terv, azaz leállítunk minden berendezést, kinyitunk minden szellőzőt, nyomáscsökkentést hajtunk végre, megnyitunk minden tűzoltó eszközt” – magyarázta.

Felix Crudu-Teşloveanu rámutatott, azonnal értesítették az elhunyt és a sérültek családjait, amelyeknek minden támogatást megadnak. A sérültek kezelésének költségeit a vállalat fedezi, akár külföldön is, ha erre lesz szükség – tette hozzá.

Bűnvádi eljárás indult

Gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és rongálás miatt indult bűnvádi eljárás a Konstanca megyei Năvodari-on levő Petromidia kőolaj-finomítónál történt robbanás kapcsán, amelyben egy személy meghalt, öten megsérültek.

Viorel Teliceanu ügyész szerint várhatóan el fog húzódni a nyomozás az ügyben, mivel alapos műszaki ismeretekre van szükség a robbanás okainak tisztázására. “Kezdeti szakaszban van a bűnvádi eljárás, minden lehetőséget számításba veszünk, de egyelőre csak információtöredékek vannak, időre lesz szükség, hogy ezeket összerakjuk és kiderítsük az okokat” – fogalmazott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások