Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

RMDSZ: önkormányzati segítséget kaphatnak a rászorulók

RMDSZ: önkormányzati segítséget kaphatnak a rászorulók Románia

A szenátus plénuma elfogadta azt az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást, amely kijavítja az értelmezhető előírásokat, így megelőzhetők a számvevőszék által kirótt büntetéseket – jelentette be kedden Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, és hozzátette: az önkormányzatok ezután világos törvényi előírások mentén adhatnak sürgős segítséget a rászorulóknak.

Hirdetés
Hirdetés

A felsőház tagjai telefonon szavaztak. A módosítást 118-an támogatták, 12-en ellene voksoltak.

Az RMDSZ frakcióvezetője elmondta: tűzvész, árvíz, vagy hasonló vészhelyzet esetén a kormány, vagy akár az önkormányzat, a helyi tanács döntése alapján, sürgősségi segítséget nyújthat a bajba jutott embereknek pénzügyi támogatás formájában. A hatályos törvénykezés azonban értelmezhetőnek bizonyult, tette hozzá Cseke Attila, így számos esetben a számvevőszék utólag megbírságolta az önkormányzatokat.

“A ma elfogadott RMDSZ-es javaslat kijavítja a törvénykezési hiányosságot, így a rászorulók egy átlátható elszámolási rendszer mellett kaphatnak segítséget anélkül, hogy a helyi önkormányzat a számvevőszék változó értelmezésének legyen kitéve” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.

A segélyt kérvényezni kell, és nyilatkozatban kell felelősséget vállalnia a kérelmezőnek azért, hogy a sürgősségi helyzet valóban fennáll. Továbbá, a kérelmező szociális helyzetét egy szociális munkásnak kell kivizsgálnia, majd ezt követően állapíthatják meg a segély szükségességét, áll az elfogadott tervezetben.

A jogszabály esetében a képviselőház hoz végleges döntést.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük