Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RMDSZ-kongresszus: Florin Cîțu számít a szövetségre a közös munkában

RMDSZ-kongresszus: Florin Cîțu számít a szövetségre a közös munkában Románia

Megbízható, szavatartó partnerként jellemezte és a közös munka folytatására bíztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) Florin Cîțu miniszterelnök pénteken, a szövetség 15. kongresszusán, Marosszentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök megállapította: az RMDSZ az a komoly, felelősségteljes koalíciós partner, amely nem folyamodik zsaroláshoz, nem hátrál meg a nehézségek láttán, így közösen lehet az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozni.

Üdvözlő beszédében a kormányfő leszögezte: felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és egyértelművé tette, hogy az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását. Florin Cîțu az RMDSZ kongresszusának előestéjén a román közszolgálati televíziónak azt mondta: ha az USR-PLUS nem vonja vissza a „neofasiszta, oltásellenes” Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen beterjesztett bizalmatlansági indítványát, akkor nincs más megoldása, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ jelöljeivel kell kiegészítenie kormányát és ehhez kell megszereznie a parlament támogatását.

Cîțu párton belüli politikai ellenfele, Ludovic Orban PNL-elnök és házelnök is az RMDSZ korrektségét, megbízhatóságát, a közös kormányprogram iránt tanúsított hűségét, tisztségviselői szakértelmét méltányolta, felidézve, hogy a szövetség legtöbbször a jobbközép román pártokkal vállalkozott közös kormányzásra, amikor pedig a baloldal volt hatalmon, többnyire parlamenti támogatás révén érvényesítette a magyar kisebbség politikai érdekeit.

A kormányból frissen kilépett USR-PLUS nem képviseltette magát eddigi koalíciós partnere kongresszusán.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az RMDSZ kongresszusán mondott üdvözlő beszédében nem ígért parlamenti támogatást az USR-PLUS nélkül kisebbségben maradt Cîțu-kabinetnek, de jelezte: a legsürgősebb feladatnak a megugrott energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítését tartja, az ezt célzó intézkedésekhez a PSD valamennyi parlamenti erővel kész tárgyalni és összefogni. A PSD elnöke szerint a román politikustársadalom is tanulhat abból a komolyságból és szakszerűségből, ahogyan az RMDSZ politizál és gondoskodik az utánpótlásról.

Ciolacu a nemzeti kisebbségek partnereként jellemezte a PSD-t, amely mindig korrekt párbeszédet folytatott a kisebbségekkel.

A kongresszuson nem lesz tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályát. Tematikus beszélgetéseket tartanak ugyanakkor a kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 17., 16:24
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Tőkés László ejtőernyőztetése óta a römödöszö olyan mélyen repül, hogy a radarok ne érzékeljék, ha némelyik politikus ágyába befekszenek. A marosvásárhelyiek olyan hatalommal szálltak ki a mókuskerékből, hogy páratlan erővel alakítják a várost a saját ízlésük szerint. Legutóbb azt láttam, hogy a Korvin Mátyás terét és környékét ultra modernizálják, mintha valami álomból kölcsönözték volna, Csak a király tűnjön el, igazságával együtt az agyunkból.