Felhívás!

RMDSZ: kettős mércét alkalmaz a kormány az ország állampolgáraival szemben

RMDSZ: kettős mércét alkalmaz a kormány az ország állampolgáraival szemben Románia

Kettős mércét alkalmaz a kormány az ország állampolgáraival szemben – véli az RMDSZ. A szövetség parlamenti csoportja hétfőn egy javaslatcsomagot dolgozott ki és juttatott el a kormánynak, amelyben konkrét járványügyi intézkedéseket szorgalmazott a közelgő pünkösdi ünnepekre való tekintettel, ám a kabinet nem válaszolt erre – állítja közleményében az alakulat.

“A húsvéti ünnepek kapcsán megtapasztaltuk, hogy kettős mércét alkalmazott az állam, amikor fenntartotta a megszorításokat a mi ünnepünkön, és enyhítéseket vezetett be az ortodox húsvét alkalmával. Arra kértük a kormányt, hogy gondoskodjon arról, hogy ez a diszkriminatív helyzet ne fordulhasson elő a pünkösd esetében is. Sajnos a mai napig még válaszolni sem voltak hajlandóak” – idézi a közlemény az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, Benedek Zakariást. A törvényhozó hozzáteszi, a kormány ezúttal sem volt tekintettel a magyar ünnepre, hiszen semmi sem gátolta volna meg abban, hogy az enyhítéseket ne hétfői, azaz június elsejei határidővel vezesse be, hanem már szombaton vagy vasárnap életbe léptesse.

Benedek Zakariás továbbá kifejtette, bár június elsejétől a kormány enyhít pár járványügyi óvintézkedésen, a templomi szertartásokon való tömeges részvétel még mindig negatív következményekkel járhat, ezért az RMDSZ arra biztatja a magyar közösség tagjait, hogy a járványra való tekintettel legyenek különösen óvatosak és körültekintők az ünnep ideje alatt.

Az RMDSZ által kidolgozott járványügyi javaslatcsomag előírta, hogy a katolikus, protestáns, neoprotestáns és ortodox pünkösdi szertartásokon ugyanazon járványügyi intézkedéseket kell bevezetni. Ezek értelmében minden templomi szertartáson részt vevő állampolgárnak két négyzetméternyi teret kell biztosítani, legalább 1,5 méteres távolságot kell betartani az ültetésnél, az egyháznak kötelessége kézfertőtlenítőket biztosítani, kötelező a maszkviselés a szertartás alatt, továbbá áldozáskor vagy úrvacsoraosztáskor kizárólag csak egyszer használatos eszközöket lehet használni. A javaslatcsomag azt is előírta, hogy több templomi szertartás esetén a bútorzatot is fertőtleníteni kell, a templom elhagyásakor is a társadalmi távolságtartást kell érvényesíteni. A templomi szertartásokon a javaslatcsomag szerint csak olyan személyek vehetnek részt, akiknél nem mutatkoznak a koronavírus tünetei – áll még a közleményben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások