Felhívás!

Ritkán járnak orvoshoz a romániaiak

Ritkán járnak orvoshoz a romániaiak Románia

2017-ben az Európai Unióban (EU) tízből közel négy ember (38%) a felmérést megelőző 12 hónapban egyszer vagy kétszer látogatta meg családorvosát. Egynegyedük (25%) 3–5 alkalommal konzultált orvosával, míg közel egynegyedük (24%) egyáltalán nem járt nála. 14%-uk pedig arról számolt be, hogy 6-szor vagy többször is látta családorvosát – derült ki az Eurostat felméréséből.

EU-szinten a családorvosok konzultációinak gyakorisága magasabb volt a nőknél, mint a férfiaknál. Ugyanez vonatkozik a fogorvosok vagy a sebészek látogatására is.

Dániában volt a legnagyobb aránya azoknak a személyeknek, akik az elmúlt 12 hónapban 6-szor vagy többször (49%-uk) látták családorvosukat, míg Franciaországban a legmagasabb aránya (34%) azoknak, akik 3-5 alkalommal jutottak el az orvosukhoz. Szlovákiában (47%) a legmagasabb azoknak az aránya, akik egy-két alkalommal konzultálnak az orvossal. A családorvoshoz el nem jutók aránya Görögországban (61%) volt.

Az EU-ban élő emberek 45%-a nem konzultált fogorvosával a felmérést megelőző 12 hónapban, míg 42%-uk egyszer vagy kétszer volt fogorvosnál. 10%-uk arról számolt be, hogy 3-5-ször fordult meg a fogorvosnál, 3%-uk pedig hatszor vagy többször is. A fogorvost nem látogató személyek aránya Romániában volt a legmagasabb: 82%.

Míg az EU-ban élő emberek 45%-a nem konzultált sebésszel a felmérést megelőző 12 hónapban, 34%-uknál egyszer vagy kétszer fordult elő ilyen eset. 14%-uk arról számolt be, hogy 3-5-ször találkoztak sebésszel, míg 7%-uk hatszor vagy annál többször vették igénybe egy általános sebész szolgáltatásait.

Az általános sebészet nem látogató személyek aránya szintén Romániában volt a legmagasabb: ez 88%-ot jelentett.

(Transindex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 27., 20:57
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ahogy fogadnak és amennyit küldözik a beteget nem is csoda, h nem látogatjuk őket! Sokuknak a szakmai tudásuk is megkérdőjelezhető! Fogászat….hát amilyen áraik vannak luxus gyakran látogatni őket! Sok esetben az ember havonta 500 lejt is fizet egészségügyet, de abbol évente ha 2-300 lejt felhasznál! A többi mire megy el?! Ha valaki súlyos beteg sajnos kéregetnie is kell, h meggyógyúljon! Ez normális a 3. évezredben?!👺