Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendezvénysorozattal emlékeznek Ferdinánd király száz évvel ezelőtti megkoronázására

Rendezvénysorozattal emlékeznek Ferdinánd király száz évvel ezelőtti megkoronázására Románia

Gyulafehérváron csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg arról, hogy száz évvel ezelőtt, 1922. október 15-én koronázták meg az erdélyi városban is Ferdinánd román királyt és feleségét, Mária királynét.

A rendezvénysorozat keretében kiállításokkal, koncertekkel, tudományos ülésszakkal, egyházi szertartással, könyvbemutatókkal, filmvetítéssel, történelmi újrajátszással, fáklyás felvonulással, tűzijátékkal ünneplik a száz éve történt eseményt.

A rendezvényre az egykori királyi vonattal utaznak pénteken Kolozsvárról Gyulafehérvárra az utolsó román király, Mihály leszármazottai: a korona őreként tisztelt Margit hercegnő és férje, Radu herceg, valamint Sofia hercegnő.

Gyulafehérváron a római katolikus püspöki székesegyház szomszédságában épült fel Trianon után a koronázási templom, amelynek udvarán egy héttel az épület felszentelése után tartották a koronázási ceremóniát ortodox szertartás szerint. A Nagy-Románia uralkodójává koronázott Ferdinánd király ekkor már nyolc éve uralkodott Románia Erdélyen kívüli tartományaiban. A király maga tette fel a vaskoronát a fejére, mert római katolikus vallására hivatkozva nem fogadta el, hogy ezt ortodox egyházi vezető tegye.

Az egyesült román fejedelemségek 1866-ban hívták meg a trónra a Hohenzollern-dinasztiát, az új állam pedig 1877-ben kiáltotta ki függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. Ezt négy évvel később ismerték el a nyugati hatalmak, így I. Károly 1881-es megkoronázása és a Román Királyság megalakulása az ország függetlenségének jelképévé vált Romániában.

I. Károlyt 1914-es halála után követte Ferdinánd a trónon, aki 1927-es haláláig uralkodott. Romániának két további királya volt: II. Károly (1930-1940) és Mihály, aki 1927 és 1930 között még gyermekként, majd 1940-től az 1947-es trónfosztásig viselte a királyi rangot. Az élete nagy részét svájci száműzetésben leélő Mihály csak a kétezres években térhetett hosszabb időre vissza hazájába, amikor a visszakapta a korábban államosított ingatlanai egy részét. Az egykori uralkodó 2017 decemberében hunyt el.

Az egykori királyi családból Mária királynénak, Ferdinánd király feleségének alakult ki igazi kultusza Romániában. Az ő személyét a Románia és Erdély egyesülésének diplomáciai előkészítésében játszott szerepéért és jótékonysági tevékenységéért is nagy tisztelet övezi az országban.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük