Hirdetés
Hirdetés

Redőnyt az álhíreknek!

A román Belügyminisztérium illetékes ügyosztálya a belügyminiszter személyes parancsára kezdeményezte a stiridemoment.ro hírportál működésének leállítását, felfüggesztését. Sorsáról később döntenek. A belügyminisztériumi határozat a 2020. évi 195-ös számú Elnöki Rendelet 54-es cikkelyének előírásaira hivatkozik.

Hirdetés
Hirdetés

Az internetes újság azzal keltette fel a lakosság és a hatóságok figyelmét, és azzal lobbantotta fel az érintettek haragját, hogy következetesen hamis híreket, torzításokat, valótlanságokat közölt. (Nemzetközi kifejezéssel “fake news” a műfaj elnevezése.) A hírportál a koronavírus-járvány ürügyén is folyamatosan álhírekkel riogatta az olvasókat (áruházak bezárása, külföldön tartózkodó román állampolgárok titkos hazaszállítása stb., stb). 

Az elmúlt évtizedekben a székelyföldi magyar sajtónak is megvolt a maga  “hivatásos álhírgyártó” kiadványa, a Székelyudvarhelyen megjelenő Heti Hirdető. A hetilap a reklámok és apróhirdetések mellett rendszeresen közölt szándékosan fogalmazott álhíreket, rémtörténeteket, amelyeknek az volt a sugallata, mintha a szerző és szerkesztő kedvét lelné a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar olvasók riogatásában, félretájékoztatásában. (bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük