Felhívás!

Rareş Bogdan: a PNL továbbra is támogatja Florin Cîţut

Rareş Bogdan: a PNL továbbra is támogatja Florin Cîţut Románia

A Nemzeti Liberális Párt Országos Politikai Bürója csütörtökön egyhangúlag megszavazta, hogy továbbra is támogatja Florin Cîţu kormányfőt, jelentette be Rareş Bogdan liberális európai parlamenti képviselő.

A politikus szerint a párt országos vezetőségének összehívása a statútumnak megfelelően történt. “Az elfogadott álláspontunk értelmében továbbra is támogatjuk Florin Cîţu kormányfőt. Az ülésen a vezetőségi tagok több mint 70 százaléka jelen volt, akik egyhangúlag szavaztak a miniszterelnök támogatása mellett” – szögezte le Rareş Bogdan a parlamentben.

“A PNL Országos Politikai Bürója megerősíti Florin Cîţu határozott támogatását abban, hogy továbbra is betöltse a román kormány miniszterelnöki tisztségét. A koalíció valamennyi pártja által rábízott mandátum Románia fejlődését szolgálta. Az elmúlt hónapok fejleményei megerősítették, hogy a kormánycsapat elkötelezetten és sikeresen halad előre ezen az úton” – olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum kitér az Anghel Saligny-programra, leszögezve, ez “nem az ambíciókról”, hanem a helyi közösségek támogatásáról, fejlesztéséről szól.

Románia nem engedhet meg magának egy újabb instabilitással és kiszámíthatatlansággal terhelt időszakot, és a kormány politikai ellenfelei nem a koalícióban vannak, hanem azon kívül. “Annak érdekében, hogy a kormányprogramba foglalt, Románia fejlesztésére vonatkozó célkitűzések megvalósuljanak, a jelenlegi koalíciónak kötelező módon működnie kell 2024-ig, vagy akár 2028-ig, és mindez párbeszéd, lojalitás és a kölcsönös tisztelet révén valósítható meg” – szögezik le a liberális vezetők a határozatban.

A romániai választók 2020 decemberében bizalmat szavaztak a jobbközép alakulatoknak, és rájuk bízták a felelősséget, hogy együtt kormányozzanak. A PNL eltökélt abban, hogy ennek a feladatnak eleget tegyen, és bízik abban, hogy a koalíciós partnerek is ezt az utat választják – olvasható még a dokumentumban.

Orban: nem fogadom el, hogy a PNL bármely törvényhozója megszavazzon egy bizalmatlansági indítványt

Ludovic Orban csütörtökön kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy egy liberális párti törvényhozó megszavazza a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

“Amíg én vagyok a PNL elnöke, nem fogom elfogadni, hogy a PNL bármely törvényhozója megszavazzon egy bizalmatlansági indítványt egy olyan kormány ellen, amelynek a PNL is része, és egy PNL-s miniszterelnök vezeti” – jelentette ki a pártelnök a parlamentben.

Orban ugyanakkor kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az USR PLUS szövetkezne a PSD-vel, bármilyen politikai kezdeményezésről is legyen szó. Úgy vélekedett: a jóhiszeműségből és az ország sorsa iránti felelősségérzetből kiinduló tárgyalás, alkudozás és a közös megoldáskeresés a járható út.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is támogatja-e miniszterelnököt, Ludovic Orban azt felelte, Florin Cîţu a kormányfő, aki a Nemzeti Liberális Pártot képviseli, de nem kellene a pártelnök megkerülésével olyan döntéseket hoznia, amelyek veszélybe sodorják a koalíciót. Orban arról számolt be, hogy sem a Saligny-tervre vonatkozó sürgősségi rendelet napirendre tűzéséről, sem a Stelian Ion igazságügyi miniszter menesztésére vonatkozó döntésről nem tájékoztatták időben. “Olyan ponthoz érkeztünk el, ahol már nem tudjuk elfogadni az ilyen magatartást” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, késze-e tárgyalni arról, hogy őt nevezzék ki miniszterelnöknek, Orban azt felelte: “Nincsenek személyes céljaim. Az én célom a koalíció egységének garantálása, és mindenekelőtt a kormány normális működésének biztosítása.”

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.