Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: várhatóan augusztus közepéig emelkedni fognak a koronavírus-esetszámok

Rafila: várhatóan augusztus közepéig emelkedni fognak a koronavírus-esetszámok Románia

Az egészségügyi minisztérium becslései szerint augusztus közepéig nőni fog a koronavírus-fertőzések száma – közölte kedden Alexandru Rafila tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi rendszernek őszre fel kell készülnie, különösen a járóbeteg-ellátás területén, a COVID-19 világjárvány hatodik hullámára.

Hirdetés
Hirdetés

„Beszélhetünk a hatodik hullámról, de egyelőre nyár van, van pár hónapunk őszig. (…) Világos tehát, hogy ebben az időszakban fel kell készülnünk arra, hogy képesek legyünk reagálni a hatodik hullám kihívásaira, amelyeket a fertőzőbb vírustörzsek generálnak. Szerencsére nem kórosabbak abban az értelemben, hogy az általuk okozott betegség általában enyhe. Romániában már elértük a heti 25 ezer esetet, és becsléseink szerint a növekedés folytatódni fog, valószínűleg augusztus közepéig, és ezzel párhuzamosan az egészségügyi rendszer is fel kell készüljön, különösen a járóbeteg-ellátás terén, az enyhe vagy közepes lefolyású, értékelésre és kezelésre szoruló betegek fogadására” – mondta Rafila a DC News Media Group által szervezett vitán.

A miniszter hozzátette, hogy az előző hullámban alkalmazott forgatókönyvet fogják alkalmazni. „Ugyanazt a forgatókönyvet alkalmazzuk, mint az előző hullámban, amely lehetővé tette, hogy a kórházak működőképesek maradjanak, nem zsúfolta túl a kórházakat a COVID-betegek szempontjából sem, másrészt pedig lehetővé tette, hogy a más betetgségekben szenvedő betegek hozzáférjenek az egészségügyi ellátáshoz” – magyarázta a tárcavezető

Rafila felszólította a COVID-tüneteket mutató embereket, hogy végezzenek koronavírus-tesztet.

„Újranyitottuk a kiértékelő és kezelő központokat, a járóbeteg-ellátó központokat, növeljük a tesztelési kapacitást. Arra kérek minden személyt, akinek tünetei vannak, hogy teszteltesse magát, akár a háziorvosnál, akár a programban részt vevő gyógyszertárakban, akár a Bukarestben létező mintavételi központban, akár a mentőszolgálatnál, mert a mentőszolgálat megbízható támasz a járvány kezelésében” – mondta Alexandru Rafila.

Arra a kérdésre, hogy a veszélyeztetett csoportok esetében terveznek-e konkrét lépéseket, azt mondta, hogy a minisztérium, az Országos Egészségbiztosító Pénztár, valamint a háziorvosok közös erőfeszítésére van szükség.

„Természetesen itt közös erőfeszítésre van szükség, nem csak az egészségügyi rendszert irányítókéra, ami alatt az egészségügyi minisztériumot vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt értem (…) Együtt kell működniük a szakemberekkel, különösen a háziorvosokkal, akik sokat segíthetnek a világjárvány megfékezésében az oltási program kiterjesztésével, ha a saját listájukon szereplő veszélyeztetett emberekről van szó, a teszteléssel, ha tünetekről van szó, szükség esetén a járóbeteg-szakellátó központokba irányítással” – fogalmazott Rafila.

Elmondása szerint az egészségügyi minisztérium próbál megoldást találni a COVID-19 elleni vakcina esetleges veszteségeinek problémájára, ami miatt a háziorvosok vonakodnak a világjárvány kezelésében való részvételtől.

A miniszter véleménye szerint a monoklonális antitestekkel történő kezelés alkalmazása a krónikus betegségekben szenvedő betegek esetében olyan megoldás lehet, amelyet alapos elemzés után szélesebb körben lehetne alkalmazni.

A maszkiselési kötelezettség bevezetésével kapcsolatban Alexandru Rafila elmondta, hogy jelenleg csupán a hatályos szabályozás szerint az egészségügyi egységekben és a háziorvosi rendelőkben kell maszkot viselni a légúti fertőzések, köztük a koronavírussal való megfertőződés elkerülése érdekében.

„Ha a zárt, zsúfolt helyeken és tömegközlekedési eszközökön való maszkviselésről beszélünk, jelenleg csak ajánlást tudunk tenni, de nyilván, ha olyan helyzet áll elő, amely veszélyezteti az egészségügyi rendszert, (…) természetesen ismertetni fogjuk ezt a helyzetet, és a kormánynak jogában áll meghozni azokat az intézkedéseket, amelyeket ilyen körülmények között szükségesnek tart” – magyarázta az egészségügyi miniszter.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás