Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: új korlátozások bevezetése meghaladja az egészségügyi minisztérium hatáskörét

Rafila: új korlátozások bevezetése meghaladja az egészségügyi minisztérium hatáskörét Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a Covid-járvány miatti új korlátozások bevezetése „meghaladja az egészségügyi minisztérium hatáskörét és hatalmát”.

Hirdetés
Hirdetés

A România TV-nek adott kedd esti nyilatkozatában Rafila azt mondta, a tárca biztosítja a járványkezelés szakmai részét, mindent, ami a diagnosztizálással, állapotfelméréssel, kezeléssel kapcsolatos, ugyanakkor napi szinten tájékoztatja a lakosságot a helyzet állásáról.

„Tájékoztatásainkból mindenki láthatja a helyzet alakulását. Mi továbbra is azt javasoljuk az embereknek, hogy zárt, zsúfolt terekben, tömegközlekedési eszközökön viseljék a védőmaszkot, lehetőség szerint tartsák egymástól a fizikai távolságot, és mossanak gyakran kezet. Nem hiszem, hogy ezek korlátozásnak minősülnek” – fejtette ki a miniszter.

Hozzátette, mivel a kormány úgy döntött, nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet, a korlátozások fenntartására már nem volt lehetőség.

„Az emberek felelősségtudatára, az informálásra alapozunk a továbbiakban. Talán sikeresebbek leszünk, mert néha a kényszerítőnek tűnő intézkedéseket nehezebb alkalmazni, mint azokat, amelyek egyéni felelősségvállalásra ösztönöznek” – szögezte le a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-esetek számának növekedése esetén lehetséges lesz-e a korlátozások újbóli bevezetése, Rafila azt válaszolta, hogy ő nem zár ki semmit, és felhívta a figyelmet, hogy a korlátozások fokozatos feloldása lassította volna a vírus terjedését, és az egészségügyi minisztérium a védőmaszk zárttéri használatának kötelezettségét megtartotta volna.

„Most ismét 1 körül van a vírus reprodukciós rátája, és valószínűleg meg is fogja haladni az 1-et, így emelkedő tendenciára számíthatunk. (…) Fontos, hogy ellenőrzés alatt tartsuk, hogy a növekedés ne váljon aggasztóvá” – fogalmazott.

Zárt terekben továbbra is tanácsos maszkot viselni

Alexandru Rafila arra hívta fel a figyelmet szerdán, hogy a nagyvárosokban nőtt az új koronavírusos fertőzések száma, és arra kérte az embereket, hogy egyéni óvintézkedéseket hozzanak saját és környezetük egészsége védelmében.

Rafila közölte, hogy a megbetegedések száma meghaladja a négyezret, és ennek egyharmadát három nagyvárosban regisztrálták: Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron.

A miniszter azt javasolta a lakosságnak, hogy továbbra is viseljenek maszkot tömegközlekedési eszközökön és zárt terekben, kerüljék a zsúfolt helyeket és tartsák be a higiéniai szabályokat.

Megismételte, az emberek koronavírus elleni beoltása – minden más típusú oltáshoz hasonlóan – a családorvosok feladatkörébe kerül át.

A WHO szerint több európai ország túl „brutálisan” oldotta fel a korlátozásokat

Számos európai ország, így Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is túl „brutálisan” oldotta fel a járványügyi korlátozásokat és most az esetszámok hirtelen emelkedésével szembesülnek a koronavírus omikron BA.2 alvariánsának terjedése miatt – jelentette ki kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Chisinauban.

Kluge hangsúlyozta, hogy miközben derűlátó, éberséggel figyeli a járványügyi helyzet alakulását a kontinensen.
A WHO európai régiójához tartozó 53 országból 18-ban emelkedik a fertőzöttek száma, különösen Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. Kluge úgy fogalmazott: az említett országok túl hirtelen oldották fel az óvintézkedéseket, így „a túl sokból túl kevés lett”.

A WHO adatai szerint Európában az esetszám a januári csúcsértékeket követően rohamosan apadt, míg március elején ismét emelkedésnek indult. Az utóbbi egy héten több mint 5,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, közülük 12 496-an hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány kitörése óta a WHO európai régiójában csaknem 194,4 millió fertőzöttet azonosítottak, és több, mint 1,92 millió beteg halt bele a kórba.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük