Felhívás!

Rafila: jövő héttől csitulhat a hatodik járványhullám

Rafila: jövő héttől csitulhat a hatodik járványhullám Románia

Az elmúlt 24 órában valamivel több mint 9000 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt – közölte a szerdai kormányülés elején az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila elmondta, kedden szintén kevesebb fertőzéses esetet jelentettek, mint egy héttel korábban. Ha pedig megmarad ez a trend, akkor jövő héttől már csitulni fog a hatodik járványhullám – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy folytatni kell az ambuláns egészségügyi ellátás fejlesztését, a járóbetegek és a kórházi betegek számára is biztosítani kell a vírusellenes gyógyszereket.

A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak 17 százaléka foglalt, az intenzív terápiás részlegek telítettsége pedig csak 15 százalékos. Felhívta arra a figyelmet, hogy továbbra is ajánlott a maszk viselte beltérben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve arra kérte a lakosságot, hogy kerülje a zsúfoltságot. 

Románia valószínűleg októberre beszerzi a elenleg terjedő vírusvariánsokra kifejlesztett vakcinát

Nagyon valószínű, hogy Románia októberre beszerzi a Covid-19 jelenleg terjedő vírusvariánsaira adaptált vakcinát – közölte szerdán az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila azt mondta, reméli, sikeres lesz a negyedik oltást felvételére vonatkozó oltáskampány. Ez októberben kezdődik, amikor várhatóan már Romániába érkeznek a Covid-19 jelenleg terjedő vírusvariánsaira kifejlesztett vakcinaadagok.

A Covid-19 elleni oltás negyedik dózisa mellett influenza elleni oltáskampány is kezdődik a veszélyeztetett kategóriák (65 év fölöttiek, betegek, várandós nők) számára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.