Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: jövő héten kezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása

Rafila: jövő héten kezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása Románia

Jövő héten megkezdődik a kálium-jodid tabletták kiosztása az arra jogosult lakosság körében – közölte hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Rafila azt mondta, ezen a héten tájékoztató kampányt tartanak a lakosságnak a kálium-jodid tabletták használatáról, és jövő hét elején megkezdődik a szétosztásuk a jogosult, azaz elvileg a 40 év alatti lakosság körében.

A tablettaosztás indokoltsága kapcsán az egészségügyi miniszter egyrészt az ukrajnai invázióra hivatkozott, másrészt a „kollektív emlékezetre”, amelyben elevenen él az 1986-os csernobili atomkatasztrófa. A román közegészségügyi hatóságoknak ilyen körülmények között kötelességük intézkedni, hogy csökkentsék egy esetleges nukleáris incidens hatását. Ilyen esetben ugyanis a jódtablettát a nukleáris incidens bekövetkezte utáni órákban be kell venni, és ez csak akkor lehetséges, ha a tabletták már eleve a lakosságnál vannak.

Körülbelül két-három hétbe telik, amíg az ország mintegy tízezer családorvosa szétosztja a tablettákat a jogosultaknak – tette hozzá Rafila.

A kálium-jodid tablettákat előzetes tájékoztatás alapján, ingyen kapják meg a jogosult személyek.

A iaşi-i gyógyszergyár a közelmúltban 30 millió ilyen tablettát gyártott le. A szállítmány nagy része már meg is érkezett a közegészségügyi igazgatóságok raktáraiba.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 28., 17:57
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Reméljük ezt is megusszuk! ’86 ban ettünk eleget a suliban, igaz pár hétre a katasztrófától!😂🤣😂
  Nem gondolom, h az orosz pont ott fog robbantani!😂 Kidobott pénz és majd környezeti katasztrófa, amikor majd kidobják az emberek!!!!
  Ha mégis bummm a 40 felettiek elpucolunk!😢😢😢

 • User
  Dátum: 2022. március 28., 22:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  De természetesen szó sincs diszkriminációról. A magán nyugdíjalap tulajdonosai,, gondoskodnak” a kedvezményezetteikről. Te befizetsz, majd nem lesz akinek visszafizetni.

 • User
  Dátum: 2022. március 29., 10:50
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Süt a butaság a kommentekből. Szedjétek csak marékszámra a kálium-jodidot, főleg idősebb korban, mert ugye orvosokban nem bízunk, gyógyszergyártókban még kevésbé. Na, ennek fog majd a nyugdíjalap örvendeni. A betegbiztosító már kevésbé.