Felhívás!

Rafila: az adatok begyűjtésének módszere lehetetlenné teszi a számok módosítását

Rafila: az adatok begyűjtésének módszere lehetetlenné teszi a számok módosítását Románia

A COVID-19-esetekkel kapcsolatos adatok begyűjtésének módszere lehetetlenné teszi ezeknek az adatoknak az esetleges módosítását – nyilatkozta hétfő este a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila orvos.

A szakember ezzel azoknak a politikusoknak a nyilatkozataira reagált, akik a koronavírusos esetekkel kapcsolatos számok meghamisításával vádolták a kormányt.

“Az embereknek tudniuk kell, hogy nincs itt semmi megrendezve, nagyon veszélyes olyan forgatókönyvekkel játszani, amelyek szerint álmegbetegedéseket is lejelentenek ilyen vagy olyan érdekből” – fogalmazott Rafila. Hozzátette, mindegyik megye maga vezeti be a napi új megbetegedések számát egy erre a célra létrehozott és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) által biztosított platformba. “Tehát nem egy központ veszi át és dolgozza fel ezeket az adatokat, hanem a megyei hatóságok vezetik be az adatbázisba” – hangsúlyozta, nyomatékosítva, hogy ez a módszer kizárja a számok esetleges módosításának lehetőségét.

Rafila kiemelte, csak a járvány elején volt az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) feladata az adatok bevezetése, később átvették ezt a megyei közegészségügyi igazgatóságok.

A mikrobiológiai társaság elnöke szerint a hatóságoknak jobban és gyakrabban el kellene magyarázniuk, miként zajlik az adatok begyűjtése, lejelentése, hogy az emberek ismerjék a pontos eljárást.

Az új koronavírusos megbetegedések számának az elmúlt napokban jegyzett növekedése kapcsán az orvos rámutatott, a tendencia aggodalomra adhat okot, és fontos, hogy ez ne tartson hosszú ideig, hogy ne nőjön jelentősen az aktív fertőzöttek száma. Az, hogy hétfőn csak 166 új megbetegedést jelentettek, nem releváns – magyarázta a szakember -, vasárnap ugyanis rendszerint kevesebb tesztet végeznek. “Ha azonban az arányokat tekintjük: mintegy 3600 tesztet végeztek, és ezek 5 százaléka pozitív lett, ami jelentős arány” – mondta.

Alexandru Rafila ugyanakkor kiemelte, pánikra továbbra sincsen ok, az embereknek azonban felelősen kell viselkedniük és be kell tartaniuk az alapvető szabályokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.