Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila a palliatív ellátóközpontok létrehozásának fontosságát hangsúlyozta

Rafila a palliatív ellátóközpontok létrehozásának fontosságát hangsúlyozta Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy véli, fontos lenne palliatív ellátóközpontokat létrehozni, és a palliatív ellátást bevonni az otthoni ápolás szolgáltatásai közé.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján tett erről említést, rámutatva ugyanakkor, hogy ezeket a palliatív központokat nem feltétlenül a közkórházakban kell létrehozni. Az egyházak, a helyi közigazgatási hatóságok is hozhatnak létre ilyen központokat, magyarázta.

„Ezzel kapcsolatban nekünk két kötelességünk van: egyrészt nem szabad adminisztratív akadályokkal terhelni azokat, akik ilyen központokat létesítenek, másrészt a palliatív ellátást is be kell vonni az otthoni ápolás szolgáltatásai közé” – mondta az egészségügyi miniszter.

Rámutatott, a palliatív ellátás beemelése az ország egészségügyi stratégiájába azt jelenti, hogy a forráselosztás és az egészségügyi beruházások fejlesztése nem korlátozódhat csupán a „széles körben ismert szolgáltatásokra”. A palliatív ellátás végül is a közösséggel szembeni felelősséget jelenti, summázta Rafila.

Megemlítette még, hogy jelenleg több kórház várakozik az egészségügyi minisztérium jóváhagyására annak érdekében, hogy a palliatív ellátásra ágyakat különíthessenek el.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük