Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

PSD: Románia nem ugródeszka az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek számára

PSD: Románia nem ugródeszka az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek számára Románia

Paul Stănescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára egy sajtóközleményben úgy fogalmaz, hogy „Románia sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a magyar kormány tagjai részére nem az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek ugródeszkája”. Az üzenet a magyar miniszterelnök hétvégi, tusnádfürdői előadására érkezett válaszul.

Hirdetés
Hirdetés

„Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – mondja egy magyar közmondás. Normális körülmények között ezt azoknak a magyar vezetőknek is ismerniük kellene, akik minden évben eljönnek Romániába, hogy részt vegyenek különböző tusnádfürdői rendezvényeken. Csakhogy az utóbbi időben, de különösen ezekben a napokban a közmondásos magyar bölcsesség eléggé hiányzott abból a fajta politikai magatartásból, amelyet egy másik állam területén vendégeskedve tanúsítaniuk kellene.

Hadd legyek nagyon világos és kategorikus a magyar vezetők ezekben a napokban tanúsított nacionalista politikai kommunikációjával kapcsolatban: Románia sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a magyar kormány tagjai részére nem az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek ugródeszkája. Ha kritizálni akarják az EU és a NATO közös fellépését, és jóslatokat akarnak megfogalmazni az oroszok Ukrajna elleni agressziójával kapcsolatban, akkor azt tegyék Magyarország területéről, ahol szabadon mondhatnak, amit akarnak. Egy másik állam területén az ilyen üzenetek nem helyénvalóak.

Nincs szükségünk arra, hogy ezek az üzenetek a román közéletben mérgezően keveredjenek az európai projekt megerősítése és támogatása melletti egyértelmű kötelezettségvállalásunkkal és álláspontunkkal. Azt mondani, hogy az EU elvesztette a háborút, teljesen felesleges, felületes és hiteltetlen, különösen, ha egy EU-n belül politikailag elszigetelt állam helyzetéből beszélsz. A magyar közmondásos bölcsesség hasznos lehet, de a politikai bölcsesség hagy némi kívánnivalót maga után.

„A sport bizonyos politikai célok felé sodródott”

Ezen túlmenően szeretnék rámutatni arra, hogy egy másik szempont is egyre aggasztóbb, és ezt nem tolerálhatjuk: a magyar kisebbség által lakott területeken a sport átalakítása az etnikai autonómia eszközévé. Ahelyett, hogy a sport a magyarok és románok közötti versenyt, egységet és jó megértést szolgálná, bizonyos politikai célok irányába sodródott. Rosszul mutat, mintha a különböző magyar tisztviselőket mindenáron elégedetté kellene tenni, amikor Romániába jönnek. Úgy vélem, hogy a koalíción belül sürgősen tisztázni kell a sporttevékenység irányításának e módját. Elfogadhatatlan, hogy a mi és a román hatóságok szeme láttára eltorzítsák a valódi küldetésétől.

Ezeknek a kissé kínos és provokatív pillanatoknak meg kell szűnniük. A Románia és Magyarország között épülő hivatalos diplomáciai kapcsolatokat nem szabad mindenféle politikai provokációval befolyásolni.

Emlékeztetek mindenkit, akinek még mindig kétségei vannak, hogy az etnikai kritériumokon alapuló autonómia elfogadhatatlan, ellentétes az alkotmánnyal, az ország egysége és oszthatatlansága pedig szent” – áll Paul Stănescu által aláírta PSD-közleményben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. július 25., 11:46
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A helyzet az,hogy ha nem beszél VALAKI róla mi már nem is létezünk.Szerencsénkre van egy magyar miniszterelnök aki ki meri mondani azt amit mi csak gondolunk.Köszönet és hála az Isten éltesse sokáig!

 • User
  Dátum: 2022. július 25., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Melyek is az EU alapelvei?Az áru,tőke ,
  az elvek és az emberek szabad mozgásának biztosítása!Akkor ki is van az EU ellen Paul
  Stanescu elvtárs?Hahó elvtárs!Mit szól ahhoz ,hogy a jó ukrán elvtársai érvénybe léptették az ukrán nyelvtörvényt.Azt mondják tőletek tanulták ,nektek kuss!