Felhívás!

Pozitívan véleményezték a miniszterjelöltek többségét a meghallgatások első napján

Pozitívan véleményezték a miniszterjelöltek többségét a meghallgatások első napján Románia

Kedvezően véleményezték a képviselőház és a szenátus szakbizottságai az egészségügyi tárca élére javasolt Victor Costache jelölését.

A törvényhozók közül 13-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, egyikük ellene szavazott, négyen tartózkodtak.

Victor Costache úgy nyilatkozott a keddi parlamenti meghallgatáson, hogy az egészségügyben a legsürgetőbb probléma a rezidensvizsgák kérdése.

Costache közölte, mielőbb meg kell szüntetni a rezidensvizsgák elodázását okozó helyzetet. Ugyanakkor azt is kijelentette: azonnal beadja lemondását miniszteri tisztségéből, ha vádat emelnek ellene abban az ügyben, amelyben malpraxisszal gyanúsítják.

Negatív vélemény a pénzügyi tárca élére javasolt Florin Cîţunak

Kedvezőtlenül véleményezték a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a pénzügyi tárca élére javasolt Florin Cîţu jelölését.

A törvényhozók közül 19-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 19-en ellene szavaztak, senki nem tartózkodott.

Pozitív vélemény a kulturális tárca élére javasolt Bogdan Gheorghiunak

Kedvezően véleményezték kedden a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a kulturális tárca élére javasolt Bogdan Gheorghiu jelölését.

A törvényhozók közül 14-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, öten ellene szavaztak, hatan tartózkodtak.

Bogdan Gheorghiu a keddi meghallgatáson rámutatott, hogy célkitűzései rövid és közepes távra szólnak, tekintve, hogy a PNL-kormány átmeneti kormány lesz.

“A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya átmeneti, egészen az esetleges előre hozott választásokig, vagy az egy év múlva esedékes rendes választásokig lesz az ország élén, emiatt az én célkitűzéseim is rövid, illetve közepes távra szólnak. Az a tény, hogy az elmúlt öt évben már az ötödik javasolt miniszter vagyok a kulturális minisztérium élére, azt mutatja, hogy a tárca vezetése igen nehéz feladat” – fejtette ki Bogdan Gheorghiu a szakbizottsági meghallgatáson.

Rámutatott, a minisztériumnak “biztosítania kell az egyensúlyt a kulturális örökség megőrzése, a kortárs művészetek bátorítása, a nemzetközi kulturális értékek romániai és a román értékek nemzetközi népszerűsítése között”.

Pozitív véleményezés a belügyi tárca élére javasolt Marcel Velának

Kedvezően véleményezték kedden a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a belügyminisztérium élére javasolt Marcel Vela liberális szenátor jelölését.

A törvényhozók közül 17-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 10-en ellene szavaztak, senki nem tartózkodott.

Marcel Vela szenátor a keddi parlamenti meghallgatáson kijelentette, hogy reformra van szükség a tárca struktúrájába tartozó intézmények közszolgálatiságának visszaállítására, azaz politikai befolyás alól való mentesítésére, a szakmai minőség javítására, mivel “az állampolgárok jogai az állami érdekek előtt állnak”.

“Reformra van szükség a csendőrség keretében, figyelembe véve, hogy az állampolgárok jogai az állami érdekek előtt állnak” – mondta Vela a szakbizottság előtt.

Rámutatott, a reform nagyon szigorú szabályok kidolgozását és betartását feltételezi a bevetéseket illetően, és azonnali szankciókat irányoz elő az esetleges visszaélések esetében. A bevetésekhez ugyanakkor törvényes, hatékony és gyors mechanizmusok gyakorlatba ültetésére van szükség.

Ami a sürgősségi helyzetek kezelését illeti, Vela szerint nagyon fontos az alkalmazottak továbbképzése, felkészítése a természeti és más jellegű katasztrófákra, illetve az egységek megfelelő felszereléssel való ellátása. Vela meglátásában ugyanolyan fontos azonban a lakosság felkészítése a természeti katasztrófákra, például árvízre, földrengésre.

Pozitív véleményezés a védelmi tárca élére javasolt Nicolae Ciucának

Kedvezően véleményezték kedden a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a védelmi minisztérium élére javasolt Nicolae Ciucă tartalékos tábornok jelölését.

A törvényhozók közül 18-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, 6-an ellene szavaztak, egy bizottsági tag pedig tartózkodott.

A meghallgatáson részt vett Ludovic Orban kijelölt kormányfő is.

Azzal a feltétellel fogadta el a védelmi miniszteri jelölést, hogy egyetlen pártnak se legyen tagja – nyilatkozta a keddi parlamenti meghallgatás után Nicolae Ciucă tartalékos tábornok.

“Nem politikai ajánlat volt, hanem egy javaslat, amelyet azzal a feltétellel fogadtam el, hogy egyetlen pártnak se legyek tagja. Azért fogadtam el, mert megértettem, hogy szakmai szempontból folyamatosságra van szükség a tárca élén” – nyilatkozta Ciucă, aki cáfolta, hogy Klaus Johannis államfő kérte volna, hogy vállalja el a jelölést.

A kijelölt védelmi miniszter véleménye szerint, 2020-ban a román hadsereg legnagyobb kihívása az lesz, hogy képes legyen folytatni az összes megkezdett programot.

Ciucă beszélt az elakadt beszerzésekről is. Elmondta, hogy az összkerékmeghajtású páncélozott csapatszállítók beszerzési folyamata több mint nyolc hónapos késésben van a gyártó – a General Dynamics – miatt, és létezik egy mesterterv, amely biztosítja, hogy legkésőbb jövő év februárjáig le kell szállítani az első egységeket. Ami a korvetteket illeti, Ciucă kifejtette, hogy a versengő vállalatok közötti jogi vita lezárultát követően a beszerzési eljárást lefolytatják.

Klaus Johannis államfő hétfőn írta alá a Nicolae Ciucă tábornok tartalékállományba helyezésére vonatkozó elnöki rendeletet. Nicolae Ciucă korábban a hadsereg vezérkari főnöki tisztségét töltötte be.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.