Felhívás!

Pontosított az Államelnöki Hivatal az iskolakezdéssel kapcsolatban

Pontosított az Államelnöki Hivatal az iskolakezdéssel kapcsolatban Románia

Az Államelnöki Hivatal pontosítást tett közzé csütörtök este azzal a módszerrel kapcsolatban, ahogyan kiszámítják a zöld, sárga és piros övezeteket az iskolakezdéssel kapcsolatban.

A kiszámítás alapja az ezer lakosra számított új esetek összege az elmúlt 14 napban az adott településen, és nem az új megbetegedések napi átlaga az elmúlt 14 napban, ahogyan az eredeti közleményben szerepelt.

A kijavított szöveg szerint az egyes településeken jegyzett új koronavírusos megbetegedések számának függvényében három forgatókönyv léptethető érvénybe az iskolakezdés kapcsán. Ezek a következők: zöld forgatókönyv, amikor a településen kevesebb mint 1-re tehető az ezer főre eső új megbetegedések számának összege az előző 14 napban; sárga forgatókönyv, amikor ez az összeg ezer lakosonként 1 és 3 közé tehető, illetve piros forgatókönyv, amikor az összeg nagyobb mint 3/ezer fő.

Klaus Iohannis azt nyilatkozta szerdán, hogy minden esetben helyi szinten, a helyi adatok figyelembe vételével dönti majd el a megyei vészhelyzeti bizottság, hogy a zöld, a sárga vagy a piros forgatókönyvet alkalmazzák. A zöld forgatókönyv esetén az iskola valamennyi tanulója bejár az iskolába, a sárga forgatókönyv esetén a tevékenység részben az iskolában, részben online zajlik, piros forgatókönyv esetén pedig senki nem jár be a tanintézménybe – magyarázta. A sárga forgatókönyv alkalmazása esetén az óvodások, továbbá az elemi osztályok tanulói, valamint a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek járnak majd be a tanintézménybe, a többi osztály tanulói pedig – az iskola vezetőségének döntése értelmében – felváltva mehetnek iskolába, hogy legyen helyük azoknak, akiknek naponta be kell járniuk.

Az elnök szerint a települések besorolásáról csak a tanévkezdés előtti napokban döntenek az azt megelőző 14 nap esetszámainak alapján, a jelenlegi adatok szerint azonban a romániai települések nagy részén a zöld forgatókönyv lépne életbe, “néhány száz” olyan település van, ahol a sárga és ötven olyan, ahol a piros forgatókönyvet kellene alkalmazni.

Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy az egészségügyi minisztérium már elkezdte a különleges egészségvédelmi szabályok kidolgozását egyebek mellett a fizikai távolságtartásra, a higiéniára és a fertőtlenítésre vonatkozóan.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.