Felhívás!

Ponta: Dăncilă tőlem is támogatást kért a kormányon maradásuk érdekében

Ponta: Dăncilă tőlem is támogatást kért a kormányon maradásuk érdekében Románia

Viorica Dăncilă kormányfő “támogatását kérte a kormányon maradás érdekében”, írta Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke hétfői Facebook-bejegyzésében, azt állítva ugyanakkor, hogy a tárgyalások a szociáldemokraták elnöke miatt feneklettek meg, aki minden feltételt kész volt elfogadni, kivéve azt, hogy lemondjon az államelnöki választásokon való indulásról.

“Ahogy az RMDSZ esetében is, Dăncilă asszony kérte ‘a támogatásomat a kormányon való maradásuk érdekében’; azt mondta nekem, hogy kiteszi a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) a kormányból, és olyan minisztériumokat ad a Pro Romániának, amelyeket én akarok. Kitartott amellett, hogy személyesen találkozzunk, bár világosan közöltem vele, hogy nem érdekelnek az ajánlatai! Gyorsan rábólintott a feltételsor első négy pontjára (bár szerintem nem értette meg azokat), de megharagudott az 5. ponttal kapcsolatban (le kellett volna mondania államelnöki jelöléséről – szerk. megj.). Két nap múlva a párt országos végrehajtó bizottságában mindenkinek hazudott, és úgy döntött, hogy nem fogadja be a kormányba a Pro Romániát (elfelejtve megemlíteni azt, hogy épp elutasítottam az ajánlatát)!” – írta Ponta a Facebook-oldalán.

Ponta szerint Viorica Dăncilă beleegyezett volna a Pro Románia párt által követelt első négy feltételbe, és ezek a következők voltak: a kormány teljes átszervezése, egy új, “realista és hatékony” kormányprogram bemutatása, a gazdasági és költségvetési stabilitás biztosítása, a sürgősségi kormányrendeletekről való lemondás az adótörvény esetében, szakértő kormánytagok kinevezése.

Az ötödik feltétel az volt, hogy Viorica Dăncilă lemondjon saját államelnöki jelöltetéséről annak érdekében, hogy a PSD az ALDE-val és a Pro Románia párttal közösen állítson egy olyan jelöltet, akinek valós esélyei vannak bejutni a második fordulóba, tehát komoly ellenfele lenne Klaus Johannisznak vagy Dan Barnának, magyarázta még Ponta.

Dăncilă: kétkulacsos magatartása miatt nem akarunk együttműködni Pontával

Ponta “hazug és kétkulacsos” magatartása az egyik oka annak, hogy elutasította az együttműködést a Pro Romániával – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

“Victor Ponta hazug és kétkulacsos magatartása az egyik oka annak, amiért nem akartunk együttműködni a Pro Romániával. Komolytalansága, állandó vágya, hogy bármilyen módon előtérbe kerüljön, beleértve a hazugságokat is, nem férnek össze a PSD stílusával. Ő olyan ember, aki képtelen építeni, csak rombolni tud” – állapította meg hétfői Facebook-bejegyzésében Viorica Dăncilă.

A szociáldemokraták vezetője azt állítja, hogy a maga részéről nem folytat olyan “politikai cserekereskedést” amely szerint “te belépsz, s a másikat kitesszük”. Ilyeneket – Dăncilă szerint – Ponta csinált “állandóan”, míg ő maga azokat a megoldásokat részesíti előnyben, amelyeket a párt vezetőtanácsa szavazott meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.