Felhívás!

PNL tervezet: nem tölthetnek be köztisztséget a jogerősen elítéltek

PNL tervezet: nem tölthetnek be köztisztséget a jogerősen elítéltek Románia

Jóváhagyta kedden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága az alkotmánymódosító törvény tervezetét, amely többek között megtiltaná a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy jelöltessék magukat a parlamenti vagy európai parlamenti választásokon.

Ludovic Orban pártelnök szerint az alakulat vezetőtestülete Raluca Turcan képviselőt és Florin Cîţu szenátort bízta meg azzal, hogy elkezdjék a tárgyalásokat a parlamenti frakciókkal – elsősorban a Románia európai elköteleződéséről szóló politikai megállapodást aláíró pártok képviselőivel – a május 26-i referendumon kinyilvánított népakarat érvényesítését célzó alkotmánymódosítás elfogadásáról.

Ahhoz, hogy a tervezetet iktassa a parlament, meg kell szereznie a képviselők és szenátorok egynegyedének támogatását.

A PNL által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet megtiltaná a szándékosan elkövetett bűntettek miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt személyeknek, hogy választott tisztséget töltsenek be a helyi közigazgatásban, vagy jelöltként induljanak a parlamenti vagy európai parlamenti választásokon. A kezdeményezés ugyanakkor megtiltaná a korrupciós tettek miatt elítéltek amnesztiában és közkegyelemben részesítését, továbbá azt is, hogy a kormány az igazságügyi rendszert érintő sürgősségi rendeleteket adjon ki. Az alkotmánymódosító tervezet ugyanakkor a Nép Ügyvédje mellett az államfő, a legfelsőbb bíróság, továbbá 50 képviselő vagy 25 szenátor számára is lehetővé tenné, hogy alkotmányossági kifogást emeljenek a kormányrendeletek ellen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.