Felhívás!

FRISSÍTVE: Pénteken kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának harmadik szakasza

FRISSÍTVE: Pénteken kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának harmadik szakasza Románia

Pénteken 10 órától rajtol a háztartási gépek roncsprogramjának harmadik szakasza, amelyben klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlását támogató utalványokat bocsátanak ki – tájékoztat a Környezetvédelmi Alap. FRISSÍTÉS: 90 perc alatt kimerült a keret.

A program harmadik szakaszára 15 millió lejt különítettek el. Azok, akik klímaberendezést, vagy porszívót kívánnak vásárolni, beadhatnak egy hasonló régi készüléket, ruhaszárító gépek vásárlása esetén pedig bármely más, a programban szereplő háztartási gépet le lehet adni.

A legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartozó klímaberendezések és a hasonló kategóriájú ruhaszárító gépek vásárlását 400 lejjel támogatják, a porszívókét pedig, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 43 kWh, 200 lejjel.

A háztartási gépek roncsprogramja május 14-én indult, a regisztráció egy héten át zajlott. A többszakaszos program keretében május 21-étől június 3-áig mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre, mélyhűtőkre lehetett vouchereket lefoglalni, június 4-e és 17-e között televíziók, laptopok és táblagépek, június 18-a és július elseje között pedig klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására igényelhetők az utalványok.

A háztartási gépek idei roncsprogramjára 75 millió lejt különítettek el, ami csaknem kétszerese a 2019-ben kiutalt 40 millió lejes keretnek.

FRISSÍTÉS: 90 perc alatt kimerült a keret

Kilencven perc alatt elfogyott a háztartási gépek roncsprogramjának harmadik szakaszára kiutalt 15 millió lejes büdzsé – tájékoztat Facebook-oldalán a környezetvédelmi minisztérium.

“A harmadik szakasz startját követően 90 perc alatt elfogyott a klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására juttatandó voucherekre kiutalt 15 millió lejes keretösszeg. A voucherek június 22-én, kedden válnak aktívvá” – írja a tárca.

A minisztérium adatai szerint 50.480 vouchert osztottak ki: 14.519-et klímaberendezésekre (28,76%), 10.001-et ruhaszárító gépekre (19,81%) és 25.960-at porszívókra (51,43%).

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint rendkívül nagy volt az érdeklődés, és reméli, hogy a kiosztott vouchereket fel is fogja használni a lakosság az elkövetkező két hét során.

Elmondta, hogy a program három szakaszában fel nem használt voucherek értékét újra fogják osztani egy későbbi időpontban. A program célja a háztartások energiafogyasztásának csökkentése, a környezet védelme, hangsúlyozta a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 18., 13:44
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Sajnos nem minden modern, energia takarekos “gep” minosegi, tehat lehet lecsereljuk a “regi” gepet, de az uj “gep” a szavatosagi ido lejarta utan hamarossan elkezd “santikalni” es azt is hamarssan le kell majd cserelni..