Felhívás!

Pénteken indul az oltási kampány második szakasza

Pénteken indul az oltási kampány második szakasza Románia

Elkezdődik pénteken a koronavírus elleni oltási kampány második szakasza, amelyben a magas kockázatú kategóriákba tartozó személyek, illetve azok kapják meg a vakcinát, akik kulcsfontosságú területen dolgoznak.

Ugyancsak pénteken immunizálják Klaus Iohannis államfőt is.

A magas kockázatúak kategóriájába tartoznak a 65 év feletti felnőttek, valamint – kortól függetlenül – a krónikus betegségekben szenvedők.

A koronavírus elleni oltással kapcsolatos tevékenységek koordinálásával foglalkozó országos bizottság szerint a tudomány jelenlegi állása szerint a “krónikus betegségek” kategóriájába tartoznak a következők:

* cukorbetegség;

* elhízás;

* egyéb anyagcsere-betegségek, beleértve a veleszületett betegségeket is;

* szív- és érrendszeri betegségek;

* vesebetegségek;

* onkológiai betegségek;

* tüdőbetegségek;

* neurológiai rendellenességek, beleértve a Down-szindrómát;

* közepes/súlyos májbetegségek;

* autoimmun betegségek;

* súlyos immunszuppresszió: transzplantált betegek, biológiai vagy hosszú távú kortikoszteroid terápián átesett betegek, HIV/AIDS fertőzött betegek.

Ebben a szakaszban immunizálják azokat a személyeket is, akik kulcsfontosságú területeken dolgoznak:

* elnöki hivatal, parlament, kormány, minisztériumok és a nekik alárendelt intézmények alkalmazottai;

* a védelem, a közrend, a nemzetbiztonság és az igazságszolgáltatás területén dolgozók;

* a létfontosságú gazdasági ágazatok munkatársai a következő területekről: alapvető élelmiszerek (pékség, tejtermékek, hús, gyümölcsök és zöldségek) feldolgozása, szállítása és forgalmazása; vízüzemek, víztisztító állomások, vízelosztás; erőművek, villamos energia előállítása, továbbítása és elosztása; gáztermelő, -szállító és -elosztó egységek; folyékony és szilárd tüzelőanyagok előállítását, szállítását és forgalmazását ellátó egységek; gyógyszerek és egészségügyi anyagok gyártása, szállítása és forgalmazása; személy és árufuvarozás; vasúti csomópontok, polgári és katonai repülőterek, kikötők; kommunikáció (Speciális Távközlési Szolgálat, közszolgálati rádió és televízió); iskolai és óvodai alkalmazottak; postai és futárszolgálatok személyzete; a vallási felekezetek személyzete; a médiának a SARS-CoV-2 fertőzés fokozott kockázatának kitett tevékenységet folytató munkatársai (pl. akik a kórházakból tudósítók); hulladékkezelő személyzet.

FRISSÍTÉS: Működik az online platform

Működik az oltáskampány második szakaszára érvényes online platform, amelyen most már a 65 év fölöttiek és krónikus betegek is regisztrálhatnak – közölte péntek este a Különleges Távközlési Szolgálat (STS).

A platform néhány órán át nem működött, amíg a távközlési szakértők az első szakaszról a másodikra való átálláson dolgoztak.

A STS közölte: az aktualizált platformot az előző változathoz képest könnyebben kezelhetővé tették az érintettek – 65 év fölöttiek, krónikus betegek, háziorvosok, munkáltatók – számára.

(Agerpres)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.