Felhívás!

Pénteken fogadja el a kormány az energiaárak emelkedésének kompenzálásról szóló rendeletet

Pénteken fogadja el a kormány az energiaárak emelkedésének kompenzálásról szóló rendeletet Románia

Pénteki ülésén készül elfogadni a kormány a földgáz és az elektromos áram drágulásának kompenzálásáról szóló sürgősségi rendeletet – közölte szerdán a miniszterelnök.

Florin Cîţu elmondta, az energiaárak növekedése a kis- és középvállalatokat is nehéz helyzetbe hozza, ám a kormánynak nem lesz ideje kidolgozni a támogatásukról szóló rendeletet, tekintettel arra, hogy a parlament kedden szavaz a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványáról.

“Szerintünk felelőtlenség, ami most a parlamentben történik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy káoszba taszítják az országot azok, akik meg akarják buktatni Románia kormányát” – fogalmazott a miniszterelnök.

Florin Cîţu nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy kikkel tárgyal annak érdekében, hogy a bizalmatlansági indítvány ne kapja meg a kormány megbuktatásához szükséges támogatást. Arra hivatkozott, hogy nem árulhatja el a stratégiáját. “Úgy gondolom, hogy vannak a parlamentnek felelősen gondolkodó tagjai, velük fogok tárgyalni” – jelentette ki.

A kormányfő szerint, ha a parlament megszavazza a PSD bizalmatlansági indítványát, és ezáltal megbukik a kormány, nagyon hosszú ideig fog tartani az ügyvivő kabinet megbízatása, mert “senkinek nincs világos terve” a további lépésekről.

“Úgy gondolom, van a román parlamentben több mint 70 felelős törvényhozó, akik nem akarják felrobbantani az országot, amikor megannyi jogszabály vár elfogadásra, gyakorlatba kell ültetni a helyreállítási tervet, és egy nagyon nehéz tél elébe nézünk” – fogalmazott.

Cîţu szerint egyik alakulatnak sincs konkrét elképzelése arról, hogy mi történik a kormány megbuktatása után. A PSD leszögezte, hogy nem akar kormányozni, az USR PLUS pedig “bárkit képes támogatni”, nekik sincs semmiféle stratégiájuk – vélekedett.

“Egyelőre tehát nincs egy B terv, ami azt jelenti, hogy marad ugyanez a kormány, de ügyvivő mandátummal, nagyon hosszú ideig” – jelentette ki.

A miniszterelnök ugyanakkor figyelmeztetett: a helyreállítási terv (PNRR) európai tanácsi jóváhagyása után a kormánynak el kell fogadnia majd egy határozatot a dokumentum végleges formájáról. Cîţu szerint egy ügyvivő kabinetnek nem áll jogában ilyent elfogadni, mivel az elkövetkező évek költségvetéseire is kiható, új programról van szó, amelyről csak teljes jogkörű kormány határozhat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.