Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pártokon felüli magyar államfőjelölt állítását kezdeményezi az EMNP

Pártokon felüli magyar államfőjelölt állítását kezdeményezi az EMNP Románia

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői azt kezdeményezték egy szerdán Aradon tartott sajtótájékoztatón, hogy az erdélyi magyarság politikai szervezetei egy pártokon felüli, a nemzeti konszenzust megjelenítő magyar jelöltet állítsanak a novemberben tartandó romániai elnökválasztásra.

Hirdetés
Hirdetés

Aradi sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke azt mondta, hogy hosszú ideig ilyen személyiség volt Tőkés László, de ilyen személyiség lehetne Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Böjte Csaba ferences szerzetes vagy akár Bölöni László egykori labdarúgó is.

„Félre kellene tenni a pártpolitikai különbözőséget, olyan jelölt kell, aki képes a nemzeti konszenzust felmutatni. Olyan személy legyen a jelölt, akire szívesen szavaz minden magyar. Így tudnánk megállítani azt a folyamatot, amely az EP-választásokon elindult, hogy a magyar szavazók román pártokra szavaznak” – fogalmazott Toró T. Tibor.

Az ügyvezető elnök szerint a novemberi államfőválasztáson az lenne a cél, hogy a magyar közösség jelöltje tematizálja a romániai közéletet, és felmutassa a közösség erejét. Hozzátette: azért ez a cél, mert a magyar jelöltnek nincs esélye megnyerni az elnökválasztást, és az a veszély sem áll fenn, hogy a közösség elveszít valamilyen képviseletet. Megemlítette: öt évvel ezelőtt az EMNP azért indított Szilágyi Zsolt személyében önálló jelöltet, mert elégedetlen volt a korábbi elnökválasztások magyar jelöltjeinek tematizációs teljesítményével. Ezúttal azonban az egység és az erő felmutatásának szempontja lenne fontosabb. Toró szerint a közös jelöltállítás jól megalapozhatná azt az együttműködést is, amelyre a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon lesz szükségük az erdélyi magyar pártoknak.

Az MTI kérdésére Csomortányi István, az EMNP elnöke kijelentette: Kelemen Hunorra, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökére nem illik rá valamennyi kritérium, amelyet az ideális jelölt körülírására rögzítettek. Olyan jelölt kellene ugyanis, aki a pártcsatározások fölött áll.

Az RMDSZ politikusai korábban úgy nyilatkoztak, hogy augusztus 28-ig jelentkezhetnek, akik megmérkőznének a szövetség színében az elnöki tisztségért. A szövetség sajtóosztályának illetékese szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a határidő pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt jár le. A Maszol.ro portálnak múlt héten adott interjúban Kelemen Hunor azt közölte: vállalná a jelöltséget.

A sajtótájékoztatón Csomortányi István pártelnök a jelenlegi romániai kormányválságról szólva kijelentette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös kormányzása az elmúlt három évben több problémát okozott, mint amennyit megoldott, és szomorúnak tartotta, hogy az RMDSZ is támogatta a parlamentben a koalíciót. A pártelnök szerint elhibázott volt a kormánykoalíció parlamenti támogatása, és ennek az egész magyarság „meg fogja inni a levét”. A politikus úgy vélte: az RMDSZ „az utolsó pillanatban menekült a süllyedő hajóról”, amikor felmondta a koalíció pártjaival kötött parlamenti együttműködést.

Az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető körüli konfliktusra hivatkozva vonta meg május végén a támogatást a koalíciótól.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. augusztus 29., 9:07
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Amikor ft. Kató Béla, vagy Böjte atya egy RMDSZ által szervezett, kvázi politikai rendezvényen jelenik meg és szólal föl, akkor az EMNP holduvarához tartozó emberek habzó szájjal tiltakoznak, hogy az egyházi méltóságok ne álljanak be a politikai diskurzusokba. Most meg pont az EMNP akarja behozni őket…