Hirdetés
Hirdetés

Ötödik napja tart a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja

Ötödik napja tart a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja Románia

Folytatódik a zsilymacesdparosenyi (Paroşeni) és hobicaurikányi (Uricani) szénbánya 110 bányászának sztrájkja, akik október 28-a óta nem jöttek fel a tárnákból – tájékoztatott pénteken Domokos László, a Huila szakszervezet elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A szakszervezeti bizalmi szerint tíz vájár szorult orvosi kezelésre, többeknek gondjuk volt a vérnyomásukkal és a vércukorszintjükkel.

Domokos azt mondja: az emberek fáradtak, de elszántak, hogy folytatják a tiltakozást amiatt, hogy nincs kilátás kompenzációra azoknak a vájároknak az esetében, akiket jövő év elején elbocsátanak. Hárman, köztük egy szakszervezeti vezető bejelentette, hogy vasárnaptól éhségsztrájkba lép, ha addig nem oldódik meg a problémájuk.

Domokos László arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy nem jelennek meg a hétfőre Bukarestbe összehívott megbeszélésen, mert annak egy olyan elemző dokumentum alapján kellene létrejönnie, ami nem készült el, jóllehet a határidő év eleje volt.

A bányászok azt követelik, hogy hosszabbítsák meg a 36-os kormányrendelet hatályát, amely kompenzációs kifizetéseket és két éves szolgálati idő jegyzését garantálta azoknak, akik ez idő alatt elérik a nyugdíjkorhatárt, a többieknek pedig alkalmazást ígért a vajdahunyadi energetikai komplexumnál (CEH).

A zsilymacesdparosenyi és hobicaurikányi bányákban 2017-ben kezdődött meg a bezárási eljárás. 2018-ban és 2019-ben a széntelepek biztonságba helyezését és a víz elvezetését célzó munkálatok folytak. 2020-tól le kell állítani a fő ventilátorállomást, és le kell zárni a tárnák és földfelszín közötti összeköttetéseket.

Orban: a kormány biztosítani fogja a bányászok megélhetését

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban azt üzente pénteken a Zsilymacesdparoseny (Paroşeni) és Hobicaurikány (Uricani) szénbányáiban tiltakozó bányászoknak: az általa vezetendő kormány beiktatása után sürgősségi rendelettel fog intézkedni annak érdekében, hogy a vájárok a bányák bezárása után se maradjanak jövedelem nélkül.

Orban Piteşti-en találkozott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) dél-munténiai szervezeteinek képviselőivel, ahol azt üzente a tárnákban tiltakozó Zsil-völgyi munkásoknak, hogy ne veszélyeztessék többé életüket és egészségüket, hagyják el a tárnákat és jöjjenek ki a felszínre. Orban ígéretet tett, hogy rögtön a kormány beiktatását követően (a kabinet átstrukturálására vonatkozó kormányrendelet után) az első sürgősségi kormányrendelet, amelyet meghoznak, biztosítani fogja a bányászok megélhetését a bányák bezárása után is.

Zsilymacesdparoseny (Paroşeni) és Hobicaurikány (Uricani) szénbányáinak körülbelül száz bányásza hétfőn maradt a tárnákban, tiltakozásul amiatt, hogy nincs kilátás kompenzációra azoknak a vájároknak az esetében, akiket jövő év elején elbocsátanak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük