Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öt prefektusa és 11 alprefektusa lesz az RMDSZ-nek

Öt prefektusa és 11 alprefektusa lesz az RMDSZ-nek Románia

A jobbközép kormánykoalíció vezetői megegyeztek hétfőn este a prefektusi és alprefektusi funkciók elosztásában. A döntés értelmében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 23, az USR-PLUS 14, az RMDSZ pedig 5 prefektust nevesíthet, többek között a Kovászna megyeit is.

Hirdetés
Hirdetés

A mostani megállapodás értelmében az RMDSZ-nek Arad, Szatmár, Szilágy, Kolozs és Kovászna megyében lesz prefektusa, ezek mellett Szeben megye kivételével az összes többi erdélyi megyében, illetve Bukarestben és Krassó-Szörény megyében is lesz alprefektusa. Ez azt jelenti, hogy a korábbi egyezséghez képest az RMDSZ eggyel több, tizenegy alprefektusi tisztségre jelölhet személyeket.

A prefektusok és az alprefektusok a kormány helyi megbízottjai, legfőbb feladatuk, hogy felügyeljék az önkormányzatok munkájának törvényességét. Megtámadhatnak a közigazgatási bíróságon önkormányzati határozatokat. A székelyföldi megyékben az elmúlt években folyamatosan konfliktus alakult ki a román kormánymegbízottak és a magyar többségű önkormányzatok között nemzeti jelképhasználati kérdésekben.

A kormány a múlt héten hivatalosan is politikai tisztséggé alakította a prefektusi funkciót, amelyet Románia európai uniós csatlakozása előtt tettek elvileg politikailag semlegessé, de a pártok ezt nem tartották be, és hallgatólagosan továbbra is politikai alapon nevezték ki a kormánymegbízottakat.

A prefektusi funkciók az alábbiak szerint oszlanak meg a három politikai erő között:

PNL: Fehér, Beszterce-Naszód, Brassó, Bihar, Botoșani, Călărași, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunyad, Iași, Ilfov, Mehedinți, Maros, Neamț, Olt, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.

USR PLUS: Argeș, Bákó, Brăila, Bukarest, Buzău, Galac, Gorj, Hargita, Ialomița, Máramaros, Suceava, Temes, Tulcea, Vaslui.

RMDSZ: Arad, Kolozs, Kovászna, Szilágy, Szatmár.

Ezen kívül a PNL 47, az USR-PLUS 28, az RMDSZ pedig 11 alprefektusi tisztséget kap.

(Digi24/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások