Hirdetés
Hirdetés

A kormány kizárná a kínai cégeket az infrastrukturális beruházások közbeszerzéséből

A kormány kizárná a kínai cégeket az infrastrukturális beruházások közbeszerzéséből Gazdaság

A román kormány kizárná a kínai cégeket az infrastrukturális beruházásokra kiírt közbeszerzési pályázatokból, miután elfogadott erről egy emlékeztetőt – adta hírül hétfőn a bukaresti média.

Hirdetés
Hirdetés

A hírt megerősítette Dan Barna miniszterelnök-helyettes, aki elmondta, hogy a január 27-i kormányülésen elfogadtak egy emlékeztetőt, amely csak EU-tagállamból származó cégeket, illetve olyan országok vállalkozásait engedné részt venni a romániai közbeszerzési pályázatokon, amelyekkel Romániának kétoldalú megállapodása van. A miniszterelnök-helyettes ez utóbbiak közé sorolta egyebek mellett Japánt, Izraelt és Kanadát.

Az EU-n kívüli országok cégeinek korlátozására irányuló memorandum a politikus szerint azt a célt szolgálja, hogy kizárja azokat a vállalatokat, amelyek nem teljesítik az európai követelményeket. Hangsúlyozta, ez nem irányul egy bizonyos ország vagy nemzet ellen, csak azt akarják elérni, hogy a közbeszerzésekből kiszűrjék azokat a cégeket, amelyek nem felelnek meg az európai minőségi követelményeknek.

Rámutatott: az emlékeztető azt jelenti, hogy a kérdés még szabályozás alatt áll, ennek részleteiről egy sürgősségi kormányrendeletben fognak határozni. Emlékeztetett, hogy más uniós országoknak is van hasonló szabályozásuk.

Tavaly a bukaresti liberális kormány az Egyesült Államokkal és Franciaországgal írt alá megállapodást arról, hogy amerikai, francia és kanadai cégekkel építteti meg a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát, amelyre korábban Kínával írt alá megállapodást a korábbi szociáldemokrata kormány.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük