Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öt percet se tartott a szenátus hétfői rendkívüli ülése

Öt percet se tartott a szenátus hétfői rendkívüli ülése Románia

Rendkívüli parlamenti ülésszakra ült össze hétfőn a szenátus, hogy a kormány által január 6-án elfogadott, a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásainak módosítását előíró sürgősségi rendeletről tájékoztassa a szenátorokat.

Hirdetés
Hirdetés

A Teodor Meleşcanu házelnök által vezetett ülés 5 percnél kevesebbet tartott, a teremben körülbelül 20 szenátor volt jelen, a napirenden egyetlen pont szerepelt.

Meleşcanu hangsúlyozta, a rendkívüli ülésszakot az alkotmány 115. cikkelyének és a felsőház szabályzatának 84. cikkelyének előírása alapján hívták össze.

Az ülésvezető tájékoztatta a résztvevőket, hogy a bizottság benyújtotta a kormány 2020/1-es sürgősségi rendelete elfogadására vonatkozó jogszabálytervezetet. A szakbizottságnak február 11-éig kell elküldenie a szenátusnak a véleményezést.

A törvénytervezetet február 12-én bocsátják vitára a szenátusban, közölte korábban Meleşcanu.

A kormány január 6-án fogadta el sürgősségi rendelettel a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásainak módosítását a költségvetési törvény megfelelő alkalmazásának lehetővé tétele érdekében.

A sürgősségi rendelet előírja többek között a közméltóságok járandóságának és a büntetőpont értékének a befagyasztását (ezek értéke nem nő a minimálbér növekedése nyomán, hanem a 2019. decemberi szinten marad), illetve a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyeitanács-elnököknek és -alelnököknek különnyugdíjat biztosító törvényi rendelkezés gyakorlatba ültetésének elhalasztását 2021. január 1-ig. A közintézmények alkalmazottainak járó pótlékok értéke szintén a decemberi szinten marad.

Az alkotmány 115-ös cikkelyének értelmében egy sürgősségi rendelet csak azt követően lép hatályba, hogy sürgősségi eljárással vita alá bocsátják az illetékes házban, ez esetben a szenátusban, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Amennyiben a törvényhozók épp parlamenti vakáción vannak, rendkívüli ülésszakot kell összehívni a rendelet benyújtásától számított öt napon belül.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások