Felhívás!

Összevesztek a PSD törvényhozói a koronavírus-adományok miatt

Összevesztek a PSD törvényhozói a koronavírus-adományok miatt Románia

Egyes szociáldemokrata törvényhozók nincsenek elragadtatva az ötlettől, hogy fizetésük felét felajánlják a koronavírus-járvány megállítására – írja politikai forrásokra hivatkozva az Adevărul.

Miközben a magán szektorban több száz ezer munkavállaló szerződését függesztették fel, és így kevesebb, mint 2.500 lejből kell gazdálkodniuk havonta, a parlamenti képviselők nem mondanak le kiváltságaikról. A törvényhozók továbbra is teljes fizetést kapnak, amely kiegészül még a napidíjjal és a képviselői kabinet fenntartásának költségével.

Az utóbbi három hétben a parlament hagyományos módon egyetlen egyszer ült össze, az Orban-kormány beiktatásakor, illetve tartottak egy online ülést is a szükségállapot jóváhagyása érdekében. Ezen kívül csupán néhány szakbizottság működött, szintén videókonferencia formájában.

Így aztán, hogy jó pontokat szerezzen, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke, azt kérte a párt törvényhozóitól, hogy fejenként 5.000 lejt ajánljanak fel a koronavírus ellen folytatott harcra. “Örülök, hogy minden kollégám megértette, hogy ebben a helyzetben szolidárisak kell legyünk. A PSD összes képviselője úgy döntött, hogy fizetésük 50%-át az orvosi felszerelések beszerzésére adományozzák” – jelentette be Ciolacu a párt vezetésének múlt heti megbeszélése után.

A hivatalos bejelentés ellenére nem minden szociáldemokrata törvényhozó értett egyet azzal, hogy lemondjon egy havi fizetésének feléről. A párt egyik belső csoportjában több képviselő elégedetlenségét fejezte ki – állítják szociáldemokrata források.

Legerélyesebben Adrian Solomon, a párt Vaslui megyei képviselője, a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke szólalt fel. “Nem vagyok híve annak, hogy verjük a mellünket, amikor adományozunk. Jézus is ezt mondta a hegyi beszédben” – vélekedett Solomon.

A képviselő elsősorban azzal érvelt, hogy más párttársaival ellentétben, akik különböző vállalkozásokban is érdekeltek, ő csak a képviselői honoráriumából él. Adrian Solomon bizottsági elnökként nettő 11.803 lejt keres havonta, ezek szerint tehát egy PSD-s képviselő nem tud megélni havi 6.000 lejből, válság idején.

Másodsorban, Solomon párttársai szemére vetette, hogy dicsekednek az adománnyal, pedig a Bibilia azt írja, hogy jót cselekedni csendben kell. Az Adevărul megkeresésére Solomon árnyalta a helyzetet: “Nem volt vita, csupán egy beszélgetés arról, hogy a párt összes képviselőjének felajánlását egy “kalapba” gyűjtsük össze. Ilyen tekintetben én visszafogottabb vagyok. Azt mondtam, hogy mindenkinek ott kell adakoznia, ahol jónak látja. Én például a fizetésem felét otthon, a bârladi kórháznak adományoztam, 50 védőruhát vásároltam az orvosoknak”

Nem Solomon volt az egyetlen PSD-s választott, aki az adományozás ellen emelt hangott. Források szerint Nicolaie Sebastian Valentin Radu képviselő is húzta az orrát. A Buzău megyei törvényhozó nem tölt be vezető funkciót a parlamentben, ezért fizetése valamivel alacsonyabb, 10.951. A belső csoportban a képviselő azt mondta párttársainak, hogy ő védőmaszkokat vásárolt a Buzău megyei orvosoknak, ezzel pedig már hozzájárult a koronavírus-ellenes harchoz. Más törvényhozók csupán telefonon kritizálták a párt döntését, “hogy ne maradjon bizonyíték” a belső csoportban – állítják a PSD közeli források.

(Adevărul)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások