Felhívás!

Országszerte több száz fát döntött ki, tetőket rongált meg a csütörtöki vihar

Országszerte több száz fát döntött ki, tetőket rongált meg a csütörtöki vihar Románia

Az elmúlt 24 órában országszerte több mint kétszáz fát döntött ki a viharos erejű szél, ugyanakkor megrongált 30 tetőszerkezetet és kárt tett 21 járműben – tájékoztatott a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU).

A rövid ideig tartó, ám nagy erejű viharok húsz megye 98 településén okoztak károkat.

A katonai tűzoltóknak 80 lakásból, pincéből és udvarból kellett kiszivattyúzniuk a vizet, ugyanakkor 31 utcáról kellett eltakarítaniuk a nagy mennyiségű hordalékot. Máramaros megyében a szél lesodorta egy épület tetőzetét és egy személy a darabok alá szorult, a katasztrófavédelem munkatársainak azonban sikerült kimenteniük. Kolozs megyében egy személyt evakuálni kellett, miután a vihar tönkretette a házát.

A szélsőséges időjárás a vasúti közlekedésben is újabb fennakadást okozott: a Bukarest és Temesvár közötti vasútvonal bánsági, Krassó-Szörény megyei szakaszán már hat vonat vesztegelt péntek délelőtt arra várva,hogy a villanymozdonyokat dízel-meghajtásúakra cseréljék és folytathassák útjukat, a leszakadt faágak ugyanis megrongálták a felsővezetéket. Olténiában a Târgu Jiu – Petrozsény közötti vasútvonalon a pályára dőlt fák bénították meg a vonatok közlekedését.

Az elmúlt 24 órában 12 vörös és két narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási jelenségek miatt, többek között óránkénti 110 km-es erősségű szélre figyelmeztetve. A RO-Alert rendszeren keresztül 23 üzenetet küldtek a lakosságnak.

19 Hargita megyei település maradt részben áram nélkül

19 Hargita megyei településen nincs áram jelenleg a csütörtök éjszakai vihar és felhőszakadás okozta meghibásodások miatt.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség által szolgáltatott információk szerint 6518 fogyasztó maradt áram nélkül, és 77 transzformátorállomást rongált meg a vihar.

Az Electrica szolgáltató hét csapata dolgozik jelenleg a hibák elhárításán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.