Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Országos alapot hoznak létre a betegek biztonságáért és módosítják az oltási stratégiát

Országos alapot hoznak létre a betegek biztonságáért és módosítják az oltási stratégiát Románia

Az egészségügyi rendszert érintő intézkedéseket helyezett kilátásba szombat esti sajtótájékoztatóján Vlad Voiculescu tárcavezető, köztük a betegek kórházi biztonságáért országos alap létrehozását és az oltási stratégia módosítását.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi miniszter rámutatott, sürgős intézkedésekre van szükség a Piatra Neamţ-i kórházban, illetve a bukaresti Matei Balş intézetnél történtekhez hasonló tragédiák elkerülése érdekében. „Már dolgozunk a katasztrófavédelmi főigazgatósággal azokon a sürgős intézkedéseken, amelyekkel kijavíthatók az eddig észlelt rendellenességek, ugyanakkor keddre elkészül a jelentés a 2020 novemberében végzett ellenőrzések nyomán elrendelt intézkedések gyakorlatba ültetésének helyzetéről” – magyarázta.

A miniszter rámutatott, számos problémával küzd az egészségügyi rendszer, és ezek nem új keletű gondok. Kijelentette, folyamatban van a bukaresti kórháztűzzel kapcsolatos vizsgálat és várják ennek eredményeit, egyrészt azért, hogy kiderüljön, kik vonhatók felelősségre a történtekért, másrészt azért, hogy levonják a tanulságokat, és ennek alapján prioritási listát állítsanak fel a legsürgősebb tennivalókról.

Elmondása szerint ugyanakkor javítani akarnak a kórházak és a betegek hozzátartozói közötti kommunikáción, sok esetben ugyanis ez rendkívül problémás, az egyébként is túlterhelt személyzetnek nem futja az energiájából arra, hogy a betegek hozzátartozóival is kommunikáljon. Ezért a tervek szerint minden kórháznál létesítenek egy tájékoztató szolgálatot, amelyen keresztül a hozzátartozók információkat kérhetnek a páciensekről vagy akár beszélhetnek is velük.

A tárcavezető bejelentette a betegek kórházi biztonságáért országos alap létrehozását. Ezt részben európai uniós alapokból, részben az állami költségvetésből finanszíroznák, és elsősorban a betegek biztonságát szolgáló infrastruktúra fejlesztésére fordítanák a pénzt.

Vlad Voiculescu arról is beszélt, csökkenteni kell a kórházak túlzsúfoltságát, ezért változtatnak az oltási stratégián. Mivel a statisztikák azt mutatják, hogy a koronavírusban elhunytak 85 százaléka 60 éven felüli, javaslatot tett a miniszterelnöknek arra, hogy az előjegyzési platformon február folyamán megjelenő új oltási időpontok kizárólag az idősek, a krónikus betegek és a fogyatékkal élők, valamint az őket gondozók számára legyenek elérhetők – tette hozzá a miniszter.

A fővárosi Matei Balş járványkórház koronavírusos betegeket kezelő osztályán péntek hajnalban keletkezett tűz. A tragédiának hat halálos áldozata van, több mint ötven pácienst más kórházakba szállítottak át.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük