Felhívás!

Orbant elszomorítja az USR utóbbi időben tapasztalt hozzáállása

Orbant elszomorítja az USR utóbbi időben tapasztalt hozzáállása Románia

Ludovic Orban kijelölt kormányfő csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy “elszomorítja” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) utóbbi időben tapasztalt hozzáállása.

“Elszomorít az utóbbi időben tapasztalt hozzáállásuk. Nem reagáltam és nem is fogok semmiképpen reagálni olyan megnyilvánulásokra, amelyek szerintem nem normálisak, főleg, hogy az USR-s partnereink nagyon is tisztában vannak azzal, hogy egy közös kormányzási tervben szeretnénk gondolkodni, és nem hinném, hogy jó tenne Románia demokratikus, demokráciapárti, euroatlanti-orientált erői kohéziójának ez az attitűd, amit most tanúsítanak, és amely gyakorlatilag a PSD mellé állítja őket egy sorba” – mondta a sajtónak Orban a miniszterjelöltek szakbizottsági véleményezésére utalva.

Hozzátette, az általa vezetett PNL egy, a párbeszéden és az együttműködésen alapuló viszonyulást fog alkalmazni az USR-vel szemben.

“Arra kértem a kollégáimat, hogy ne reagáljanak semmiféle támadásra. Persze, közöljenek objektív tényeket, mert sajnos a bírálatok nagy részének semmi köze a valósághoz’ – mondta a kijelölt kormányfő, hozzátéve, hogy az USR-t továbbra is partnerpártként kívánja kezelni, de ehhez arra van szükség, hogy “felhagyjanak ezzel az úttal, ami nekik sem tesz jót”.

Arra a kérdésre, hogyan kommentálja, hogy a Népi Mozgalom Párt törvényhozói az előre hozott választásokra vonatkozó sürgősségi kormányrendelet ellen szavaztak, Orban azt felelte: tárgyalni óhajt a PMP képviselőivel, hogy módosító javaslatban tudjanak kiegyezni.

Stelian Ion (USR): megalapozatlanok Ludovic Orban bírálatai

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint megalapozatlanok a Ludovic Orban kijelölt kormányfő által megfogalmazott bírálatok, és ezeknek véget kell vetni.

“Megalapozatlannak tűnik nekem a bírálatuk. Azt hiszem, senki nem vádolhat minket azzal, hogy lepaktáltunk a PSD-vel. Hogy egyes miniszterjelölteket nem szavaztunk meg, annak más az oka. Minden bírálatunkat alátámasztottuk, alaptalanul nem kritizáltunk. És ne feledjük, hogy nem az USR fogadott soraiba PSD-s parlamenti képviselőket, és nem az USR toboroz a PSD-ből polgármestereket, ahogy Iaşi-ban történt” – mondta Stelian Ion.

Hozzátette, a Nemzeti Liberális Párt elnöke nem várhatja el, hogy az USR ne tegye szóvá a hibákat, és nem lenne szabad ehhez kötnie a két párt közti együttműködést. “A bírálatot érdemlő dolgokat bírálni fogjuk, de mindig érvekkel alátámasztva. Én azt hiszem, ha a másik fél is óhajtja, akkor együtt tudunk működni” – szögezte le az USR törvényhozója.

Azt is kifejtette, az USR bármikor kész részt venni a kormányzásban. Hozzátette, pártja továbbra is prioritásként kezeli a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, és meg akar bizonyosodni afelől, hogy a kormány, amelynek bizalmat szavaz, szintén ezt a célt tartja szem előtt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.