Felhívás!

Orban támogatást vár a parlamenti képviselőktől a járványügyi szabályok betartatásához

Orban támogatást vár a parlamenti képviselőktől a járványügyi szabályok betartatásához Románia

Ludovic Orban miniszterelnök felkérte szerdán a parlamenti képviselőket, hogy támogassák a kormány arra irányuló erőfeszítéseit, hogy meggyőzzék az egészségügyi védőintézkedések betartásának szükségességéről azokat, akik “bagatellizálják” a koronavírus-járványt.

A kormányfő hangsúlyozta a védőmaszk viselésének, a fizikai távolság betartásának és a higiéniai szabályoknak a fontosságát.

“Vannak olyan egyszerű szabályok, amelyek lehetővé teszik a normális életet, a munkavégzést, hogy rendesen eltöltsük a szabadságunkat, hogy a gazdasági tevékenység a legjobb körülmények között folyjon. A szabályok betartása alapvető fontosságú, ezért hazafiságukra és felelősségérzetükre apellálok (…), hogy támogassák a kormány arra irányuló erőfeszítéseit, hogy meggyőzzük az egészségügyi védőintézkedések betartásának szükségességéről azokat, akik bagatellizálják a koronavírus-járványt. Világos, hogy a koronavírus válogatás nélkül öl, nézzék meg a statisztikákat és látni fogják, hogy ez az álnok vírus nemcsak az időskorúak vagy társbetegségekkel küzdő személyek, hanem egészséges emberek halálát is okozza” – mondta Orban a parlament plenáris ülésén.

Az esetek száma akkor ugrott meg, amikor az alkotmánybíróság döntése átfedésbe került a lazító intézkedésekkel

A koronavírus-fertőzések számának legnagyobb növekedését azt követően regisztrálták, hogy az alkotmánybíróság felfüggesztette a kormánynak a karanténra és elszigetelésre vonatkozó rendeletét, és ezzel egyidőben megjelentek a korlátozásokat fokozatosan lazító intézkedések – jelentette ki Ludovic Orban.

Orban szerint az alkotmánybíróság döntését követően a kormánynak semmilyen eszköze nem maradt, hogy az akkor koronavírus-fertőzöttként számon tartott mintegy ötezer személyt és ezek kontaktjait karanténba helyezze vagy elszigetelje. Ezzel egyidőben jelentek meg a korlátozásokat részlegesen feloldó intézkedések, és így, egyik napról a másikra, “a mondjuk napi 500 új fertőzöttről napi ezerre ugrott a statisztika”.

Kifejtette: miután a parlament elfogadta a 2020/136-os karanténtörvényt, sikerült több mint 10.000 fertőzött személyt intézményes körülmények között elszigetelni, 15.000 személyt saját lakásában kezelnek, 40.000 személy pedig otthoni karanténban van.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, a 136-os törvény egyúttal részben megoldotta az egészségügyi személyzet ideiglenes áthelyezésével kapcsolatos problémákat is, ennek segítségével mintegy 1500 orvost vontak be a koronavírus elleni harcba.

Orban rámutatott: a kormány “nagyon határozott” intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy 130-cal növeljék az ágyak számát az intenzív osztályon, és napi 25 ezerre emeljék a tesztelési kapacitást.

Munkahelymegőrző intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány alatt

A liberális kormány “munkahelymegőrző intézkedéseket” hozott a koronavírus-járvány alatt – jelentette ki a miniszterelnök.

Orban azt mondta, “bár nem ezért hívták ide”, elmond néhány gazdasági adatot annak bizonyítására, hogy a kormány intézkedései “megtartották a románok munkahelyeit”.

A kormányfő az alkalmazottakat nyilvántartó elektronikus rendszer (REVISAL) adataira hivatkozott, amely szerint augusztus 3-án 5.589.435 alkalmazott volt az országban, ami 7430-cal több, mint a világjárvány kitörése előtt, 2020. január 1-jén, amikor is 5.582.008 munkavállalót regisztráltak.

Ludovic Orban elutasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) vádjait, amely szerint egymillió munkanélküli lenne az országban. A kormányfő az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) hivatalos adatait idézte, amelyek szerint a nyilvántartott munkanélküliek száma 256 ezer, és ezek közül is csak 76 ezer vesz fel munkanélküli segélyt.

A kormányfő arról a támogatásról is beszélt, amit a külföldön munka nélkül maradt románok kaptak hazatérésük után: amennyiben itthon vállaltak munkát, a kormány bérük 50%-át nyújtotta támogatásként a munkáltatónak.

Bár “kicsúfolták”, a 12 milliárd lejes keretösszeggel működő IMM Invest programnak több mint 13 ezer haszonélvezője van – mutatott még rá Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.